ЄІБ та ЄК нададуть EUR30 млн гарантій за кредитами українських банків для МСП

Київ. 22 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейський інвестиційний банк і Єврокомісія в рамках ініціативи EU4Business нададуть EUR30 млн кредитних гарантій за банківськими кредитами для малого та середнього бізнесу України, який зазнав збитків через російську військову агресію, повідомляється у пресрелізі ЄІБ у середу.

“Механізм гарантій EU4Business підтримуватиме малий і середній бізнес у країнах Східного партнерства, приділяючи особливу увагу українським фірмам, які сильно постраждали від наслідків російського вторгнення”, – інформує ЄІБ.

Як повідомляється, загальна сума нового гарантійного фінпакета дорівнює EUR40 млн, з яких EUR30 млн буде виділено Україні, а решту буде надано банкам Молдови, Грузії, Вірменії та Азербайджану.

“Очікується, що ця ініціатива дасть змогу отримати кредити на суму EUR500 млн в усьому регіоні Східного партнерства, з яких EUR375 млн – в Україні”, – йдеться в пресрелізі.

Зазначається, що окрему увагу приділено забезпеченню кредитних гарантій для сільськогосподарської, промислової та торговельної сфер.

Кошти надасть дочірня компанія ЄІБ – Європейський інвестиційний фонд (ЄІФ), що відповідає за малий і середній бізнес.

Головний інвестиційний директор ЄІФ Алессандро Таппі зазначив, що фонд почав працювати в Україні сім років тому, гарантуючи кредити на суму до EUR415 млн, а раніше цього року було схвалено збільшення гарантій для подальшого кредитування на EUR125 млн.

“Ми з нетерпінням очікуємо реалізації гарантійного механізму EU4Business у тісній співпраці з ЄІБ, Європейською Комісією та нашими партнерськими фінансовими установами в Україні”, – заявив він.