ЄС затвердив збільшення фінансування Європейського фонду миру на ще EUR3,5 млрд, з якого також фінансують ЗСУ

Брюссель. 26 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Рада ЄС затвердила рішення, яким фінансування Європейського фонду миру (ЄФМ) збільшується на ще EUR3,5 млрд, з якого також фінансують Збройні сили України.

Як повідомляє в понеділок пресслужба Європейської Ради, це рішення, щодо якого домовленостей було досягнуто ще 20 березня, “покликане забезпечити фінансову стійкість і передбачуваність ЄФМ у довгостроковій перспективі, а також зберегти його глобальне географічне охоплення і здатність ЄС запобігати кризам і конфліктам та швидко реагувати на них”.

У зв’язку з цим високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель констатував, що це рішення забезпечить фінансування для того, щоб продовжувати надавати конкретну військову підтримку збройним силам партнерів ЄС. “Це вже друге збільшення фінансування Європейського фонду миру з моменту його створення у 2021 році. Менш ніж за два роки фонд довів свою ефективність. Це повністю змінило те, як ми підтримуємо наших партнерів в обороні. Це робить ЄС і його партнерів сильнішими”, – сказав він.

У ЄС вважають, що це рішення “посилає чіткий політичний сигнал про незмінну відданість ЄС військовій підтримці і України, і інших партнерів”.

Як відомо, ЄФМ було створено в березні 2021 року для фінансування всіх дій спільної зовнішньої політики та політики безпеки, що стосуються військових та оборонних питань, з метою запобігання конфліктам, збереження миру та зміцнення міжнародної безпеки і стабільності. Зокрема, ЄФМ дає змогу ЄС фінансувати дії, спрямовані на зміцнення потенціалу країн, що не входять до ЄС, а також регіональних і міжнародних організацій щодо військових і оборонних питань.

Раніше фінансова стеля становила EUR5,5 млрд на період 2021-2027 років, з подальшим збільшенням до майже EUR8 млрд в березні цього року. Джерелом фінансування є внески держав-членів, частка яких визначається на основі валового національного доходу.

Серед країн, яким ЄС надає допомогу за допомогою цього фонду, є Україна, Мозамбік, Грузія, Молдова, Боснія і Герцеговина, Сомалі, Нігер, Мавританія, Ліван і Йорданія.