Єврокомісія в усній оцінці виконання Україною умов для початку переговорів про вступ до ЄС: повністю виконано дві, решта виконуються

Брюссель. 22 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У рамках виконання семи рекомендацій Європейської ради реформ, необхідних для початку переговорів про вступ, Україна як країна – кандидат у члени Європейського Союзу повністю виконала дві умови та просувається у виконанні решти.

Таку усну оцінку Європейської Комісії представив у четвер у столиці Швеції, що головує в ЄС, у рамках неформального засідання Європейської ради з загальних питань профільний комісар Олівер Варгеї.

Про це він повідомив на пресконференції, яка відбулася після закінчення засідання, але трансляцію якої було перервано через технічні причини.

“Для України було сім кроків, пріоритетів, які були визначені в думці Європейської ради, і які базувалися на наших, Європейської Комісії, пропозиціях. Наразі ми вважаємо, що з семи цих пріоритетів Україна вже виконала два кроки”, – сказав він.

Європейський комісар уточнив, що цими кроками є “успішне проведення реформи щодо двох судових інституцій, і це був крок другий (у списку пріоритетів) – Вищої Ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, які вже працюють. І другий крок, у якому, як ми вважаємо, пріоритет було виконано, це медійна сфера – пріоритет шостий (у списку пріоритетів), де вони ухвалили ключове законодавство повністю згідно з директивами ЄС”.

“Прогрес у виконанні інших кроків триває. Це означає, що робота виконується вчасно, і ми працюємо разом з Україною”, – продовжив Варгеї.

Зокрема, за його словами, Україна досягла “значного прогресу щодо реформи Конституційного суду, це крок перший (у списку), де вони ухвалили необхідне законодавство в першому читанні”. “Цей закон встановлює, як ми думаємо, надійний процес, але про це ще зарано говорити, оскільки закон має пройти друге читання у Верховній Раді, і до 24 червня ще можуть бути внесені поправки. Тому дуже важливо, щоб у цьому процесі вирішальна роль номінованих міжнародних членів була підтверджена в повній відповідності до пропозицій уряду. Наразі ми хочемо, щоб Україна сфокусувалася на ухваленні законопроєкту в другому читанні та зробила це в повній відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії, як це було запропоновано урядом”, – розповів комісар.

Далі Варгеї повідомив, що, згідно з оцінкою комісії, Україна досягла “певного прогресу” в іще чотирьох кроках, зокрема в боротьбі з корупцією, відмиванням грошей, деолігархізацією та в питаннях національних меншин.

“Щодо антикорупційних заходів – ми бачили певний прогрес із призначенням нового глави спеціального антикорупційного офісу прокурора і Національного антикорупційного бюро України. Україна зараз має створити надійний список розслідувань і винесення вироків і гарантувати ефективну боротьбу з корупцією. Україна повинна вжити подальших системних заходів, зокрема у відновленні системи електронних декларацій активів, та імплементувати ухвалену державну антикорупційну програму”, – деталізував він.

Говорячи про прогрес України у сфері боротьби з відмиванням фінансів, Варгеї заявив, що Україна повинна, з одного боку, ухвалити проєкт закону відповідно до стандартів FATF, зокрема відновити визначення політично значущих осіб, а також упровадити стандарти FATF у “сфері віртуальних активів, фінансових розслідувань або цільових фінансових санкцій”. “Щодо деолігархізації, Україна має план дій щодо зниження впливу олігархів, що передбачає системну реформу в ключових сферах. Наразі це має бути виконано разом із рекомендаціями Венеціанської комісії до антиолігархічного закону, і це має бути зроблено без зволікань”, – додав європейський комісар.

Говорячи про виконання Україною вимог щодо національних меншин, Варгеї зазначив, що Київ має виконати рекомендації Венеціанської комісії до закону про меншини, зокрема щодо використання мов меншин у суспільному житті, адміністрації, засобах масової інформації та книжках.