Законопроєкт про зміни до законодавства про приватизацію та оренду держмайна спростить процедури та підвищить їхню ефективність – ФДМ

Київ. 21 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Органи місцевого самоврядування та їхні комунальні підприємства зможуть на пільгових умовах отримувати в оренду державне майно для облаштування місць проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО), наприклад гуртожитків.

Як повідомило агентству “Інтерфакс-Україна” джерело у Фонді держмайна України (ФДМ), законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо узгодження законодавства у сфері оренди та приватизації державного та комунального майна” (№6102-д від 13 лютого 2023 року) з цією та іншими важливими нормами вже “в найближчих планах парламенту”.

За словами співрозмовника агентства, ухвалення документа має розв’язати одну з проблем із забезпечення харчування в закладах освіти: переможці відповідних тендерів автоматично отримуватимуть право на пільгову оренду державного майна, яке для цього використовують, наприклад їдалень.

Законопроєктом також урегульовано механізм оренди майна без проведення обов’язкового аукціону медичними закладами, Національним банком та уповноваженими ним банками, додав він.

Крім того, удосконалено механізм передання майна в оренду переможцям аукціонів із продажу єдиних майнових комплексів державних підприємств морських портів і акціонерним товариствам, утвореним у процесі реорганізації морських портів, під час оренди причалів.

“Внесення змін дасть змогу збалансувати закони, що регулюють відносини з управління та використання державного та комунального майна. Запропоновані в законопроєкті зміни спрямовані на спрощення окремих процедур, крім того, в новому законопроєкті має бути збільшено відповідальність покупців у разі невиконання умов аукціону”, – зазначив заступник голови ФДМ Сергій Симонов.

На думку народного депутата Олексія Мовчана (“Слуга народу”), цей законопроєкт на сьогодні дуже важливий для суспільства.

“Він дає змогу врегулювати цілу низку питань, пов’язаних з орендою та приватизацією державного та комунального майна, підвищити ефективність цих процесів, спрощує окремі процедури з передачі в оренду державного та комунального майна, запроваджує механізми вирішення питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, а також осіб, які втратили житло, що на сьогодні є дуже актуальним”, – пояснив депутат.

Крім того, законопроєктом пропонується внести низку змін до законодавства про приватизацію, зокрема змінити механізм визначення розміру гарантійного внеску для об’єкта малої приватизації, щодо якого хоча б один аукціон із продажу об’єкта визнано таким, що не відбувся.

Зміни до законів також мають забезпечити викуп об’єктів державної та комунальної власності за ринковою ціною та право орендаря на переважне придбання орендованого ним об’єкта, а також усунути наявні обмеження для приватизації майна, яке не використовують наукові установи та навчальні заклади.