Представники ЕКОВАС зустрілися з поваленим президентом Нігеру

Київ. 21 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Делегація Економічного співтовариства країн Західної Африки (ЕКОВАС) у суботу провела в Нігері переговори з поваленим президентом країни Мохамедом Базумом, передає французька радіостанція RFI.

“Представники ЕКОВАС на чолі з колишнім президентом Нігерії Абдусаламом Абубакаром змогли зустрітися з президентом Мохамедом Базумом, поваленим 26 липня”, – інформує RFI.

За даними радіостанції, зустріч відбулася в присутності призначеного заколотниками прем’єр-міністра Нігеру Алі Махамана Ламіна Зейна.

Раніше в суботу делегація ЕКОВАС прибула в Ніамей для переговорів із путчистами. Про візит стало відомо напередодні, після оприлюднення змісту телефонної розмови між главою Євроради Шарлем Мішелем і президентом Нігерії та головою ЕКОВАС Болою Тінубу.

У п’ятницю представник ЕКОВАС, який відповідає за питання миру та безпеки, Абдель Фаттах Муса заявив, що воєначальники держав-членів ЕКОВАС підтвердили свою готовність втрутитися в ситуацію в Нігері, “щойно буде віддано наказ”. Він зазначив, що “день можливої інтервенції визначено”, але не навів подробиць.

У столиці Нігерії Абуджі 10 серпня відбувся саміт держав ЕКОВАС, учасники якого наголосили в підсумковій заяві, що “постійно націлені на відновлення конституційного порядку, використовуючи мирні методи”. Водночас члени цієї регіональної африканської організації заявили про готовність розглядати будь-які варіанти вирішення кризи в Нігері аж до застосування сили.

ЗМІ вже повідомляли про підготовку військовослужбовців Гамбії, Ліберії та Сенегалу для можливих бойових дій у Нігері.

Водночас надходили повідомлення про те, що представники збройних сил Буркіна-Фасо, Малі та Нігеру на зустрічі в Ніамеї домовилися про конкретні заходи протидії передбачуваній інтервенції сил ECOWAS у Нігері. За даними низки регіональних ЗМІ, військові режими Буркіна-Фасо і Малі, які виступили на підтримку заколотників, перекинули до Нігеру бойові літаки та вертольоти для зміцнення обороноздатності цієї країни.