Китай виступає за розширення БРІКС для зміцнення впливу об'єднання на світову економіку та політику – ЗМІ

Лондон. 21 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Китай підтримує ідею розширення БРІКС (об’єднання, до якого входять Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка) для того, щоб посилити вплив об’єднання на світові економічні та політичні процеси, вважає Financial Times.

“Якщо ми розширимо БРІКС так, щоб на нього припадала така сама частка світового ВВП, як на G7, наш колективний голос у світі стане сильнішим”, – сказав виданню китайський чиновник на умовах анонімності.

Президент Південної Африки Сиріл Рамафоса запросив на саміт глав держав і урядів понад 60 країн, деяким із них може бути запропоновано приєднатися до блоку.

Газета пише, що на саміті БРІКС в Йоганнесбурзі 22-24 серпня Китай підштовхуватиме блок ринків, які розвиваються, до того, щоб він став повномасштабним конкурентом G7″.

У статті йдеться про те, що “західні столиці, ймовірно, розцінять можливе приєднання Ірану, Білорусі та Венесуели як крок до залучення союзників Росії та Китаю”.

За оцінками авторів публікації, Аргентина, Саудівська Аравія та Індонезія також претендують на те, щоб стати новими членами об’єднання.

Видання пише, що напередодні саміту виникають питання щодо того, чи повинен БРІКС бути неприєднаним клубом, який обстоює економічні інтереси країн, що розвиваються, або політичною силою, котра відкрито кидає виклик Заходу.

Міністр закордонних справ Південної Африки Наледі Пандор заявив раніше, що було “вкрай неправильно” розглядати потенційне розширення БРІКС як антизахідний крок.

Газета, посилаючись на джерела, зазначила, що, “незважаючи на зростання невдоволення домінуванням долара США” серед членів організації, на порядку денному саміту не стоїть питання про спільну валюту БРІКС. Проте “замість ширшого просування до дедоларизації саміт міг би зосередитися на пошуку угоди про те, що члени БРІКС мають розширювати діапазон взаєморозрахунків у торгівлі один з одним у своїх місцевих валютах”.