США розраховують, що Китай проситиме їх про допомогу в подоланні труднощів економіки країни – ЗМІ

Київ. 21 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Під час можливого візиту до Пекіна міністра торгівлі США Джини Раймондо китайська сторона може попросити Вашингтон про сприяння у вирішенні економічних проблем, пише видання Politico.

“Під час візиту Раймондо до Пекіна, який, як очікується, відбудеться наступного тижня, китайська сторона може звернутися до неї з безпрецедентним проханням: “Допоможіть нам із вирішенням економічних проблем”, – ідеться в публікації.

Труднощами китайської економіки видання вважає, зокрема, “погіршення фінансового становища Китаю, зокрема скорочення експорту та іноземних інвестицій, а також зростання безробіття серед молоді”.

“Останні дані свідчать про те, що колись нестримний економічний гігант нарешті потрапив у серйозну вибоїну”, – пишуть автори статті.

Візит ставить Раймондо “в незручне становище”. Її завданням буде просування американського експорту, тоді як китайські представники домагатимуться пом’якшення санкцій з боку США.

У жовтні 2022 року Вашингтон посилив контроль за експортом сучасних напівпровідників до Китаю, а в серпні цього року президент Байден видав указ, що обмежує інвестиції США в низку секторів китайської економіки.

Американські конгресмени попереджають Раймондо, що їй не слід сигналізувати про будь-яке пом’якшення обмежень щодо Китаю.

“Ми наполегливо закликаємо вас перед поїздкою публічно заявити, що експортний контроль США не підлягає обговоренню”, – ідеться в листі голови спецкомітету Палати представників з питань Китаю Майка Галлагера та голови комітету в закордонних справах палати представників Майкла Маккола на адресу Раймондо.

Видання зазначає, що наразі ні мінторг США, ні китайська сторона офіційно не підтвердили дати візиту Раймондо.