ЄС посилює допомогу Лівії

Брюссель. 18 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Єврокомісія (ЄК) оголосила в понеділок, що у зв’язку з різким зростанням потреб постраждалої від повеней Лівії ЄС посилює свою допомогу країні, виділивши EUR5,2 млн у вигляді гуманітарного фінансування.

“ЄС надає стабільну і постійну підтримку людям у Лівії, які постраждали від урагану “Даніель”. З цієї причини ми виділили понад EUR5,2 млн на гуманітарне фінансування. Надзвичайна ситуація з повінню також викликала оперативну реакцію держав-членів ЄС, привівши в дію солідарність ЄС на місцях”, – заявив член ЄК з антикризового управління Янез Ленарчич.

У Брюсселі повідомляють, що фінансування буде спрямовано через гуманітарних партнерів ЄС, що діють у країні. Головну увагу буде приділено допомозі з житлом, охороною здоров’я, харчуванням, водою, санітарією. Із загальної суми фінансування EUR200 тис. призначені для надзвичайного фонду реагування на стихійні лиха Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з метою підтримки Лівійського товариства Червоного Півмісяця.

Після цього траншу загальний обсяг гуманітарного фінансування, виділеного на надзвичайну ситуацію в Лівії, перевищив EUR5,7 млн. Крім того, Європейський Союз продовжує надавати допомогу в рятувальних операціях через механізм цивільного захисту ЄС за участю низки держав-членів Євросоюзу.

У своїй заяві Ленарчич також висловив співчуття у зв’язку із загибеллю в ДТП у Лівії членів грецької рятувальної команди і побажав одужання постраждалим.

Середземноморський шторм “Даніель” призвів до руйнівних повеней на сході Лівії. Кількість жертв повеней перевищила 11 тис. осіб. Експерти Управління ООН з координації гуманітарних справ припускають, що кількість загиблих надалі може ще зрости. Близько 10 тис. осіб вважаються зниклими безвісти.