Ексдиректор центру грошового обігу Сенс Банку Прохода очолив департамент НБУ

Київ. 18 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Директор центру грошового обігу, а раніше – департаменту банкнотного бізнесу націоналізованого Сенс Банку (раніше – Альфа-Банк) Олег Прохода 18 вересня став директором департаменту грошового обігу Національного банку України (НБУ), повідомляє регулятор на своєму сайті в понеділок.

“Сподіваюся, що значний досвід роботи в банківській системі та лідерство новопризначеного керівника підсилять команду Департаменту грошового обігу, і ми зможемо втілювати нові цікаві та результативні проєкти для поліпшення готівкового обігу в Україні”, – зазначив заступник голови НБУ Олексій Шабан, що керує блоком “Платіжні системи та грошовий обіг”, до якого входить департамент.

До сфери відповідальності Проходи входить розроблення та впровадження стратегії готівкового грошового обігу в Україні, методологічне забезпечення та управління ним, зокрема із впровадженням новітніх технологій, визначення загальної потреби в готівкових коштах і необхідних номіналах банкнот та монет.

Він також відповідатиме за організацію виготовлення банкнот і монет, включно з пам’ятними та інвестиційними, а також сувенірної продукції, проведення касових та емісійних операцій у нацвалюті тощо.

За даними НБУ, Прохода розпочав свій кар’єрний шлях у 2003 році в Європейському банку розвитку та заощаджень і вже майже 20 років працює в банківській системі України, з них майже 10 – у сфері готівково-грошового обігу. До призначення в центробанк він із 2019-го до 2023 року працював у Сенс Банку.

Раніше Прохода очолював банкнотний бізнес в Укрсоцбанку і ТАСкомбанку, керував регіональною мережею Ощадбанку і банку “Фінанси та Кредит”, а також був заступником голови правління банку “Юнісон”.

Як повідомлялося, у січні з посади директора департаменту грошового обігу звільнився Віктор Зайвенко через вихід на пенсію. Згідно з інформацією НБУ, він пропрацював у центробанку понад 14 років, очолюючи вищезазначений департамент із грудня 2014 року.

До призначення Прохода виконувачкою обов’язків була заступниця директора – начальниця управління організації готівкового обігу цього департаменту Оксана Галиць.

Джерело: https://bank.gov.ua/ua/news/all/direktorom-departamentu-groshovogo-obigu-natsionalnogo-banku-stav-oleg-prohoda