Укргазбанк розширив ліміт ЕКА на 200 млн грн, доформував резерви через ракетну атаку на клієнта

Київ. 18 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Державний Укргазбанк отримав додатково 200 млн грн ліміту від Експортно-кредитного агентства (ЕКА) для кредитної підтримки українських експортерів, повідомляється на сайті банку.

Зазначено, що банк першим серед партнерів ЕКА вичерпав свій ліміт, видавши 49 клієнтам із 13 областей України кредитів на суму майже 239 млн грн і підтримавши експорт сумарним обсягом 1,38 млрд грн.

“Завдяки поєднанню цієї програми з програмою “Доступні кредити 5-7-9%” вигоди для експортерів очевидні. Клієнт отримує кредитування на пільгових умовах, а страхування ЕКА покриває ризики несплати за таким кредитом і виступає забезпеченням для нього”, – наведено в повідомленні слова в.о. голови правління Укргазбанку Родіона Морозова.

Зазначається, що найбільшої популярності програма набула у клієнтів із Чернівецької, Тернопільської та Рівненської областей.

“Асортимент продукції, яка експортується за кордон, широкий: це харчові продукти, косметичні вироби, одяг, вироби з паперу, деревини, гуми, каучуку, чорних металів, іграшки, смарт-каміни тощо”, – навів приклади держбанк.

Він також повідомив, що за серпень поточного року заробив 521,7 млн грн операційного прибутку, що є рекордним показником, однак водночас сформував резерви під активні операції 787,5 млн грн через руйнування виробничих активів великого корпоративного позичальника внаслідок ракетної атаки в серпні 2023 року.

У результаті в серпні банк отримав чистий збиток 264,5 млн грн, однак за підсумками січня-серпня його чистий прибуток становить 2,6 млрд грн, а операційний прибуток – 2,7 млрд грн.

Як повідомлялося, прибуток державного Укргазбанку за січень-липень 2023 року становив 2,9 млрд грн, тоді як аналогічний період 2022 року банк завершив із чистим збитком 3,5 млрд грн.

За даними Національного банку України, станом на 1 липня 2023 року Укргазбанк за розміром загальних активів посідав п’яте місце (167,97 млрд грн) серед 64 банків, що діють у країні.

Джерела: https://www.ukrgasbank.com/press_center/news/13594-?fbclid=IwAR3-kM0_lHdIO7QARfkYtIBePWMh9BKJ_DmEbriiBNM4B1l8TAVB4-D7dNQ

https://www.ukrgasbank.com/press_center/news/13597-