Запуск ракети компанії Rocket Lab з радіолокаційним супутником Acadia закінчився невдачею

Вашингтон. 19 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Невдачею закінчився у вівторок запуск американської ракети Electron, що стартувала на орбіту з радіолокаційним супутником Acadia компанії Capella Space, повідомив розробник носія Rocket Lab.

“Директор запуску повідомив про аномалію (під час польоту), внаслідок якої місію було припинено”, – йдеться в повідомленні. Технічна проблема виникла після запуску двигуна другого ступеня. Супутник, оснащений обладнанням для отримання високоякісних зображень Землі, було втрачено.

У рамках місії під назвою We Will Never Desert You запуск двоступеневої ракети Electron з розгінним блоком Kick Stage Curie було здійснено зі стартового комплексу LC-1, розташованого на півострові Махія в Новій Зеландії, о 18:55 за місцевим часом (о 09:55 кч). Космічний апарат дистанційного зондування Землі масою 160 кг мав вийти на орбіту приблизно через годину після старту ракети.

Супутник із радаром із синтезованою апертурою (SAR), який планувалося вивести на орбіту заввишки 635 км, здатний був забезпечувати високу роздільну здатність знімків до 0,3 метра і максимальну швидкість доставки замовлення для держустанов і приватних клієнтів. Перший такий супутник був виведений на орбіту 24 серпня.

Компанія Capella Space планує, що угруповання з 36 супутників, яке створюється, дасть змогу одержувати зображення будь-якої частини планети з інтервалом не більше ніж одна година.

Компанія 2020 року підписала контракт із Пентагоном на надання даних бортових радарів із синтезованою апертурою для ВМС США, а також із Національним агентством геопросторової розвідки (National Geospatial-Intelligence Agency, NGA) США, завданням якого є забезпечення військових, державних і цивільних користувачів даними видової розвідки.