Чиновниця Харківської міськради зі спільником "заробили" на програмному забезпеченні для неіснуючого БПЛА – поліція

Харків. 19 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Чиновницю Харківської міськради та приватного підприємця підозрюють у розтраті бюджетних коштів під виглядом придбання програмного забезпечення для неіснуючого комплексу БПЛА.

“Своїми протиправними діями зловмисники завдали матеріальних збитків на суму понад 3 мільйони гривень”, – повідомляє відділ комунікацій ГУ Нацполіції в Харківській області.

За даними досудового розслідування, восени минулого року приватний підприємець і чиновниця Харківської міської ради розробили план, згідно з яким приватна фірма мала стати розробником пакетів програмного забезпечення для неіснуючого комплексу БПЛА, а чиновниця (за інформацією пресслужби Харківської облпрокуратури, йдеться про заступницю директора департаменту міськради) гарантувала придбання цього товару бюджетним коштом на загальну суму понад 3 млн грн. Отримані в такий спосіб гроші спільники планували розділити між собою.

Насправді 51-річний підприємець і 45-річна чиновниця не збиралися нічого розробляти. Щоб отримати такий програмний продукт, вони звернулися до розробників у Вінниці та купили в них програмне забезпечення 2015-2016 років розробки, що було призначене для віддаленого управління БПЛА певного типу та перебувало на стадії доопрацювання.

У грудні минулого року чиновниця Харківської міської ради переказала з місцевого бюджету на рахунок приватного підприємця гроші на загальну суму понад 3 млн грн. Після отримання реальної можливості розпорядитися бюджетними коштами, що надійшли на рахунок, підприємець придбав для себе, як ФОП, майнові права на програмне забезпечення на загальну суму близько 1,3 млн гривень, а решту 1,8 млн грн перевів у готівку й розподілив їх між собою та спільницею.

Слідчі поліції за оперативного супроводу СБУ під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури повідомили підприємцю та чиновниці про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Вирішується питання про обрання обом підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.