"Укртютюн" просить уряд не вилучати з обігу акцизні марки старого зразка

Київ. 19 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українська асоціація виробників тютюнових виробів “Укртютюн” закликала Кабінет Міністрів не вилучати з обігу акцизні марки старого зразка, отримані від ДПС до 1 вересня 2023 року.

Як наголошується у зверненні на сайті бізнес-об’єднання, в асоціації вважають, що вилучення таких марок суперечить законодавству України, згідно з яким у разі зміни зразка акцизної марки вже закуплені марки попереднього зразка застосовуються у виробництві тютюнових виробів для їх повного використання.

В “Укртютюні” зазначили, що вилучення з обігу акцизних марок старого зразка не має підґрунтя, адже це не вплине на зменшення частки нелегальних тютюнових виробів. Бізнес-асоціація навела дані агентства “KANTAR Україна”, згідно з якими станом на червень 2023 року частка нелегальних цигарок в Україні становила 19,5%. При цьому близько двох третин нелегального ринку – це продукція без будь-яких акцизних марок.

В асоціації вважають, що спроба втілити таке рішення уряду матиме вкрай негативні наслідки для індустрії, бізнес-середовища, інвестиційної привабливості України та податкових надходжень. Також ця ініціатива не матиме жодного впливу на динаміку нелегального ринку тютюнових виробів, який перебуває поза правовим полем, а лише спотворить легальний ринок, створивши штучні вилучення легальної продукції.

В “Укртютюні” наголосили, що примусове вилучення марок старого зразка процедурно неможливе і жодним чином не передбачене в чинному законодавстві, оскільки легально вироблена продукція вже перебуває у роздрібній торгівлі на всій території України. Такий крок призведе лише до невиправданих втрат для легального бізнесу – для виробників, оптових торговців і ритейлу.

“Ми неодноразово надавали уряду пропозиції щодо комплексу заходів, спрямованих на протидію нелегальній торгівлі тютюновими виробами. Звертали увагу на алогічність зміни зразка акцизної марки на тютюнові вироби (…)та корупціогенну складову, яка традиційно є домінуючою під час прийняття відповідних рішень. Натомість уряд замислюється над тим, щоб довести свої помилкові рішення до повного абсурду, створюючи штучні проблеми легальному бізнесу і повністю ігноруючи нелегальний ринок”, – резюмувала генеральний директор “Укртютюну” Наталя Фесюн.

До “Укртютюну” входять найбільші виробники тютюнових виробів на ринку України: ПрАТ “Філіп Морріс Україна”, АТ “Джей Ті Інтернешнл Компані Україна”, ПАТ “Джей Ті Інтернешнл Україна”, ПрАТ “АТ “Тютюнова компанія B.A.T – Прилуки”, ПзІІ “Імперіал Тобако Юкрейн”, ПрАТ “Імперіал Тобакко Продакшн Україна”.

Як повідомлялося, 19 червня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову, якою вніс зміни в дизайн акцизної марки для тютюнової та горілчаної продукції. З 1 листопада на акцизних марках має бути голографічна стрічка, яка підвищить захищеність алкоголю і тютюну.

Джерело: https://ukrtyutyun.com/novyny/