Біржа Nasdaq випереджає NYSE за обсягом IPO цього року

Нью-Йорк. 20 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Біржа Nasdaq випереджає Нью-Йоркську фондову біржу (NYSE) за обсягом IPO цього року.

За розрахунками Financial Times на основі даних Dealogic, з урахуванням первинного розміщення акцій оператора сервісу доставки продуктів Instacart на $660 млн, що відбулося цього тижня, на Nasdaq від початку поточного року відбулися IPO на суму $9,3 млрд порівняно з $8 млрд на NYSE.

Нью-Йоркська фондова біржа вигравала битву за IPO за підсумками 15 з 20 років. Однак останні чотири роки Nasdaq є лідером за первинними розміщеннями через активний вихід на ринок технологічних компаній. Крім того, невеликі компанії приваблюють нижчі комісії та витрати на лістинг на Nasdaq.

“Це схоже на вибір між Bentley і Tesla, – зазначає керівник відділу північноамериканських ринків капіталу Baker McKenzie Марк Мандель. – Ви не помилитеся ні з тим, ні з іншим, але компанії, як і люди, схильні тяжіти до певних брендів”.

Минулого тижня британський розробник процесорів Arm Holdings провів на Nasdaq розміщення на суму майже $5 млрд. Воно стало найбільшим у США з моменту розміщення акцій Rivian у листопаді 2021 року, обсяг якого становив $13,7 млрд.

Найбільшою угодою на NYSE цього року стало IPO Kenvue Inc., підрозділу Johnson&Johnson у сфері випуску споживчих товарів медичного призначення, обсягом $3,8 млрд.

Оприлюднені FT дані не включають підсумків розміщення американського постачальника маркетингового програмного забезпечення Klaviyo, що відбудеться в середу на NYSE і може становити близько $500 млн. Крім цього, найближчим часом на цьому ж майданчику відбудеться IPO німецького виробника взуття Birkenstock. За оцінками експертів, його обсяг може досягти $1 млрд.

Минулого тижня одразу три компанії перевели лістинг із NYSE на Nasdaq, включно із сервісом доставки їжі DoorDash Inc., IPO якого на суму $3,4 млрд стало другим за розміром 2020 року. З початку поточного року на Nasdaq з NYSE перейшли 11 компаній, у 2022 році – 14.

Тим часом лістинг на NYSE з Nasdaq перевели 14 компаній цього року і 34 торік (максимум за 20 років).