Болгарія може запровадити квотування імпорту українського соняшнику

Київ. 20 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Болгарія найближчим часом планує запровадити заборону на імпорт насіння соняшнику з України на тлі спалаху протестів фермерів, що ширяться країною, заявив прем’єр-міністр країни Ніколай Дєнков після переговорів із комітетом протестувальників, повідомляє БНР.

Він зазначив, що імпорт українського соняшнику відновиться після узгодження з Києвом певної квоти.

“Щодо соняшнику: незабаром обговоримо це з прем’єр-міністром України. Я проінформую про підсумки сьогоднішніх обговорень – що буде певна квота для Болгарії. Цю квоту буде дозволено для ввезення в Болгарію лише після того, як ми визначимо її обсяг. Найближчим часом ми не дозволимо імпорт соняшнику з України”, – сказав Дєнков.

Він також повідомив, що наразі тривають переговори між Єврокомісією та Україною за участю міністрів сільського господарства держав-членів ЄС щодо того, чи можна включити інші агротовари до вже введених заборон.

Зі свого боку болгарські фермери заявили, що рішення про припинення протестів вони ухвалять лише в тому разі, якщо побачать і схвалять взяті владою зобов’язання.

Як повідомлялося, 18 вересня фермери в Болгарії розпочали протести по всій країні через рішення парламенту розблокувати імпорт сільськогосподарських продуктів з України.

Болгарія не долучилася до коаліції прифронтових країн (Польщі, Угорщини та Словаччини) і не запровадила односторонню заборону на імпорт українських агротоварів, зокрема пшениці, ріпаку, кукурудзи та соняшнику, після 15 вересня. Односторонньої заборони також не запровадила Румунія, яка згодом заявила, що призупинить імпорт на 30 днів – період тестування системи контролю запропонованої Україною системи стримування імпорту.

Джерело: https://bnr.bg/post/101880004/brifing-sled-sreshta-v-ms-s-predstaviteli-na-iniciativen-komitet-na-zemedelskia-protest