ДБР повідомило про підозру в катуванні й незаконному позбавленні волі двом співробітникам Самбірського військкомату

Львів. 20 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) повідомили про підозру в катуванні та незаконному позбавленні волі заступнику начальника одного з відділів Самбірського районного територіального центру комплектування (колишній військкомат), а також військовослужбовцю-водію цього відділу, повідомляється на сторінці Територіального управління ДБР у Львові у фейсбуці.

“Як оперативно встановило слідство, вони незаконно утримували та катували в приміщенні військкомату двох чоловіків”, – зазначено в повідомленні.

За даними ДБР, жителі Харкова та Кривого Рогу намагалися незаконно перетнути кордон і потрапити до Польщі. Однак їх затримали прикордонники, склали протокол про порушення правил перетину державного кордону і доправили до військкомату для постановки на військовий облік. У військкоматі обох чоловіків намагалися примусити пройти військово-лікарську комісію для подальшої мобілізації, на що вони не погоджувалися.

“Одного з потерпілих утримували в приміщенні військкомату 10 днів, другого – сім. 19 вересня 2023 року під “наглядом” керівника військовий-водій побив обох громадян. Одного з потерпілих бив руками та ногами по тілі й обличчю, погрожуючи зброєю… Інший чоловік отримав удар у голову”, – зазначено в повідомленні теруправління ДБР у Львові.

Відео з побиттям було поширено в інтернеті того самого дня, 19 вересня.

20 вересня працівники ДБР повідомили про підозру обом військовослужбовцям у незаконному позбавлені волі та катуванні, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 127 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років. Подано клопотання про обрання запобіжного заходу – тримання під вартою без можливості внесення застави.

Процесуальне керівництво здійснює Львівська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону.