Федрезерв готовий продовжувати підйом ставки, якщо буде потрібно – Пауелл

Київ. 20 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Федеральна резервна система (ФРС) готова знову підняти базову відсоткову ставку, якщо це буде потрібно, заявив голова американського ЦБ Джером Пауелл за підсумками засідання, що завершилося в середу.

“З огляду на те, як далеко ми зайшли в посиленні грошово-кредитної політики, ми в тому становищі, коли можемо діяти обережно, оцінюючи дані, які надходять, а також ризики, що виникають”, – сказав він.

“Тому ми вирішили залишити ставку на колишньому рівні й дочекатися подальших статданих, щоб зрозуміти, чи є необхідність у ще одному її підвищенні”, – зазначив Пауелл.

Федрезерв зберіг ставку незмінною – на рівні 5,25-5,5% річних – за підсумками засідання в середу. Ставка є максимальною за 22 роки.

Той факт, що ФРС не змінювала ставку на минулому засіданні, за словами Пауелла, не означає, що ЦБ досяг того стану грошово-кредитної політики, якого він домагається.

“Ми думаємо, що досить близькі до того, де нам необхідно опинитися, – сказав глава ФРС. – Але ми поки не знаємо, досягла ставка піку чи ні”.

За словами Пауелла, Федрезерву необхідні переконливі сигнали того, що інфляцію в США було узято під контроль.

Відповідаючи на запитання про стан американської економіки, він сказав, що вважає можливим її “м’яку посадку”, але це не є його базовим сценарієм.

“Цілком можливо, що це вирішиться факторами, які поза нашим контролем. Але я вважаю, що “м’яка посадка” можлива. Я також думаю, саме тому ми в тій позиції, коли маємо діяти обережно”, – заявив він.

Подальші рішення Федрезерву, за його словами, ухвалюватимуть на основі сукупності всіх даних.

На запитання про можливість зниження ставки американським ЦБ, Пауелл відповів, що у 2024 році “в якийсь момент прийде час опустити ставку, але я не кажу, коли саме”.

Медіанні прогнози керівників ФРС, опубліковані за підсумками засідання, що завершилося в середу, припускають, що базова відсоткова ставка становитиме 5,6% до кінця 2023 року, 5,1% до кінця 2024 року і 3,9% до кінця 2025 року.

Оприлюднений у середу точковий графік прогнозів (dot plot) – діаграма, що відображає індивідуальні очікування членів ради керівників ФРС і голів Федеральних резервних банків (ФРБ) щодо відсоткових ставок, – свідчить, що 12 із 19 керівників американського ЦБ чекають на ще одне підвищення ставки цього року.

Dow Jones Industrial Average додає 0,2% після виступу Пауелла, S&P 500 і Nasdaq Composite втрачають 0,5% і 0,9% відповідно.

Курс долара до євро становить $1,0675.