Єврокомісія готова обговорювати з державами ЄС питання про використання заморожених активів РФ

Київ. 21 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Єврокомісія (ЄК) спільно з іспанським головуванням Ради ЄС працює над стратегією використання заморожених у Євросоюзі державних активів РФ, заявив офіційний представник ЄК Крістіан Віганд.

“Йдеться про понад EUR200 млрд авуарів. Ми запропонували працювати над питанням про ці державні авуари. Це, втім, обговорювалося на останньому саміті ЄС у червні. Тепер ми працюємо з іспанським головуванням щодо впровадження поетапної стратегії і готові брати участь в обговореннях цього питання”, – сказав прессекретар у четвер на брифінгу в Брюсселі.

“Є спільний документ Європейської зовнішньополітичної служби та Європейської комісії, який було наприкінці липня презентовано іспанському головуванню. І ми готові запропонувати проєкт юридичного тексту, що враховує зміст дискусій із державами-членами”, – продовжив представник ЄК.

Він повідомив, що держави-члени ЄС почали обмінюватися думками з цього питання в рамках заснованої з цією метою іспанським головуванням робочої групи, остання нарада якої відбулася 13 вересня.

“І чимала кількість держав-членів погоджується, що можна було б впровадити модель виплат (для України – ІФ-У), яка функціонувала б крок за кроком”, – зазначив Віганд.

Він визнав, що “це складна справа, яка потребує більш широких дискусій, перш ніж буде сформульовано прийнятну пропозицію”.

“Дискусії з державами-членами тривають з огляду на майбутнє засідання робочої групи, яка збереться 27 вересня”, – підсумував представник Єврокомісії.