Азербайджан несе відповідальність за безпеку вірмен Карабаху – Боррель

Київ. 22 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейський союз засуджує військову операцію Азербайджану проти вірменського населення Нагірного Карабаху і шкодує про жертви, викликані цією ескалацією, заявив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

“Азербайджан несе відповідальність за гарантування прав і безпеки карабаських вірмен, включно з їхнім правом жити у своїх будинках без залякування і дискримінації. Примусове переміщення цивільного населення військовими або іншими засобами зустріне рішучу реакцію ЄС. Євросоюз готовий вжити відповідних заходів у разі подальшого погіршення ситуації”, – йдеться в заяві глави дипломатії ЄС, опублікованій у четвер у Брюсселі.

У документі зазначається, що в ЄС взяли до відома відповідні заяви про досягнення угоди про припинення вогню.

“Ми очікуємо негайного і повного припинення бойових дій і дотримання режиму припинення вогню. ЄС закликає Азербайджан надати негайний і безперешкодний гуманітарний доступ до населення, яке потребує допомоги, зокрема за допомогою повного відкриття Лачинського коридору згідно з постановами Міжнародного суду від лютого і липня 2023 року. Гуманітарні організації повинні мати можливість діяти вільно”, – наголошується в заяві Борреля.

Він повідомив, що ЄС та його держави-члени готові надати термінову гуманітарну допомогу.

“ЄС підтверджує свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності як Азербайджану, так і Вірменії. Ми закликаємо Азербайджан підтвердити свою беззастережну прихильність територіальній цілісності Вірменії відповідно до Алматинської декларації 1991 року”, – йдеться в комюніке глави європейської дипломатії.

Боррель запевнив, що ЄС готовий і далі підтримувати демократично обрану владу Вірменії та продовження демократичних реформ у країні.

Місія Євросоюзу у Вірменії (EUMA) “продовжить спостерігати і повідомляти про безпекову ситуацію уздовж вірменської сторони міжнародного кордону з Азербайджаном”, повідомив високий представник ЄС.

“ЄС закликає до відновлення переговорів між Вірменією та Азербайджаном з усіх невирішених питань (…) і, як і раніше, повністю прихильний підтримці таких переговорів”, – йдеться в заяві.