Ставки за іпотекою в США продовжують зростати, можуть перевищити 8% – експерти

Нью-Йорк. 22 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Ставки за іпотекою в США продовжують зростати і, на думку експертів, можуть перевищити 8% річних.

Середня процентна ставка за 30-річними кредитами цього тижня піднялася до 7,19% річних порівняно з 7,18% тиждень тому, за даними державної іпотечної корпорації Freddie Mac. Роком раніше вона становила 6,29%.

П’ятнадцятирічні кредити надаються наразі в середньому під 6,54% річних проти 6,51% тижнем раніше і 5,44% рік тому.

Freddie Mac розраховує середні ставки на основі даних від приблизно 80 організацій, що надають іпотечні кредити по всій країні. Ставки не враховують потенційні комісії та інші виплати, пов’язані з іпотекою.

“З огляду на такі високі ставки, попит на житло падає, і тепер будівельники відчувають вплив цього, – зазначає головний економіст Freddie Mac Сем Хатер. – Обсяги будівництва впали до трирічного мінімуму, що може вплинути на і без того низьку пропозицію житла”.

“Можливо, що іпотечні ставки можуть перевищити 8% річних найближчим часом”, – прогнозує головний економіст Національної асоціації ріелторів Лоуренс Юн. На його думку, надалі вони можуть піднятися і ще вище, на що вказує зростання прибутковості американських держоблігацій.

Федеральна резервна система за підсумками засідання в середу залишила діапазон базової процентної ставки без зміни – 5,25-5,5% річних. Це максимальний рівень за 22 роки. При цьому голова американського ЦБ Джером Пауелл заявив, що Федрезерв готовий знову підняти ставку, якщо це буде потрібно.

З урахуванням того, що ФРС “тримає в голові” чергове підвищення вартості запозичень, “ставки за іпотечними кредитами навряд чи будуть знижуватися за відсутності нових даних, які гарантують перегляд прогнозу” щодо дій ЦБ, вважає головний економіст Realtor.com Даніель Хейл.

Традиційно вартість іпотечних кредитів із невеликим відставанням повторює динаміку прибутковості американських держоблігацій, яка, зі свого боку, чутливо реагує на підвищення ставки Федрезерву і прогнози щодо її динаміки в майбутньому. Прибутковість 10-річних US Treasuries у п’ятницю перебуває на рівні 4,474% річних порівняно з 4,331% тиждень тому.