JPMorgan допускає низку нафтових криз у цьому десятилітті, рекомендує акції гігантів галузі

(додано текст двох останніх абзаців)

Київ. 22 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Американський банк JPMorgan Chase & Co. підвищив загальний рейтинг акцій світових паливно-енергетичних компаній до “вище за ринок” з “нейтрального” рівня на тлі поліпшення фундаментальних показників сектору та очікувань дефіциту енергоресурсів після 2025 року, пише MarketWatch.

При цьому банк рекомендує надавати перевагу паперам великих компаній. Так, JPMorgan підвищив рейтинг акцій Eni до “вище за ринок”, підтвердив аналогічні рейтинги для Shell, TotalEnergies і Neste і підвищив рейтинг паперів Repsol до “нейтрального”.

Серед акцій, котирування яких мають показати динаміку, кращу за ринкову, банк окремо відзначає папери Eni, Shell, TotalEnergies, Saudi Aramco, Exxon Mobil, Marathon Petroleum, Tenaris, Baker Hughes Co., Cenovus, Prio, PetroChina Co., Beach Energy та Ampol.

Аналітики JPMorgan не поділяють побоювань досягнення стелі попиту на традиційні енергоресурси в період до 2030 року і вказують, що ринок чистої енергії наразі недостатньо розвинений для задоволення запитів кінцевих споживачів, і у зв’язку з цим зростає потреба в традиційному паливі.

Водночас без збільшення капітальних витрат нафтогазовими компаніями на ринках енергоносіїв може виникнути дефіцит з високою інфляцією по всьому сировинному комплексу, вважають аналітики банку.

“Це може призвести до цілої низки енергетичних криз у цьому десятилітті, переважно спровокованих ситуацією на нафтовому ринку, і вони можуть виявитися набагато серйознішими за газову кризу 2022 року в Європі”, – цитує MarketWatch висловлювання експертів JPMorgan. На їхню думку, це також дає твердий ґрунт для контролю світового ринку нафти з боку ОПЕК.

При цьому JPMorgan не вважає, що ціни на нафту в $100-120 за барель обрушать попит.

У серпні індійський міністр нафти Хардіп Сінгх Пурі в інтерв’ю CNBC зазначив, що високі ціни на нафту надають змогу задовольнити короткострокові потреби постачальників, але, коли світова економіка і без того перебуває під тиском, у певний момент може статися розворот, і попит впаде.