ЄБРР надасть МХП $100 млн на викуп євробондів-2024

Київ. 26 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть MHP SE – холдинговій компанії групи МХП, найбільшому виробнику курятини в Україні, до $100 млн для рефінансування єврооблігацій із погашенням 10 травня 2024 року.

Як повідомив банк у вівторок, відповідне рішення рада його директорів ухвалила 12 вересня.

“Основна мета проєкту – дати групі можливість підтримати свою фінансову стійкість шляхом рефінансування своїх єврооблігацій у період обмеженого доступу до фінансування на ринках капіталу через війну, що триває в Україні”, – зазначив ЄБРР.

Уточнюється, що загальна вартість проєкту – $400 млн, а кредит ЄБРР затверджено на основі часткового покриття гарантіями донорів.

Як повідомлялося, МХП 25 вересня запропонував власникам його єврооблігацій на $500 млн із погашенням 10 травня 2024 року викупити всі ці папери за ціною до 85% від номіналу.

“Група досягла принципової угоди з низкою міжнародних фінансових інститутів та організацій розвитку (МФІ) щодо укладення кредитних угод на загальну суму до $400 млн… Група планує використати надходження… для фінансування частини тендерної пропозиції”, – зазначив агрохолдинг.

Наголошувалося, що метою тендерної пропозиції є активне й обачне вирішення проблеми заборгованості компанії за облігаціями до настання терміну їх погашення в контексті триваючої війни в Україні та пов’язаних із нею операційних і фінансових ризиків.

“Компанія може зробити це, використовуючи фінансування, яке, як очікується, буде надано великими міжнародними фінансовими інститутами розвитку для таких цілей, а також наявні грошові ресурси компанії”, – зазначено в тендерній пропозиції з уточненням, що таких МФІ три.

Згідно з даними Франкфуртської фондової біржі, наразі євробонди МХП із купоном 7,75% і погашенням у 2024 році котируються за курсом 67,96% від номіналу.

Результати ранньої пропозиції планується оголосити близько 9 жовтня, а всієї пропозиції – близько 27 жовтня для того, щоб здійснити розрахунки 30 жовтня.

У звіті МХП зазначила, що станом на 30 червня 2023 року її вільні грошові кошти становили $502 млн, з яких $277 млн перебували в дочірніх компаній групи за межами України. Однак вона уточнила, що згідно з правилами репатріації, встановленими Нацбанком України, експортну виручку має бути репатрійовано в Україну протягом шести місяців, що обмежує здатність МХП використовувати ці кошти для погашення заборгованості.

На думку агрохолдингу, наразі власники єврооблігацій можуть скористатися поточним потенціалом ліквідності групи, посиленим механізмами МФІ, і зменшити свою вразливість до ризику України до погашення облігацій, враховуючи, що МХП не може дати гарантій, що цю ліквідність буде збережено та облігації будуть погашені в строк.

Група МХП за перше півріччя 2023 року отримала чистий прибуток $67 млн порівняно зі збитком $89 млн у першому півріччі 2022 року, а її виручка зросла на 35% – до $1 млрд 555 млн.