Ford призупинив будівництво заводу з виробництва акумуляторів для електромобілів

Маршалл. 26 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Американський автовиробник Ford Motor призупинив будівництво підприємства з випуску акумуляторів для електрокарів у Маршаллі (штат Мічиган), повідомляє MarketWatch.

Остаточного рішення про долю заводу, в який компанія планувала інвестувати $3,5 млрд, наразі не ухвалено.

Роботи на майданчику і вкладення в проєкт не відновляться доти, доки виробник не буде впевнений у можливості забезпечити конкурентоспроможну експлуатацію підприємства, заявив представник Ford.

Інвестиції в завод, який отримав назву BlueOval Battery Park Michigan, є частиною більш масштабних вкладень компанії в розмірі $50 млрд, спрямованих на розвиток сегмента електромобілів. Очікували, що до 2026 року, коли запустять виробництво, на об’єкті працюватимуть близько 2,5 тис. осіб.

Наразі незрозуміло, чи пов’язане рішення Ford зі страйком працівників автоконцерну, ініційованим 14 вересня профспілкою працівників автомобільної галузі United Auto Workers (UAW), що стосувався також General Motors і Stellantis.

Раніше проєкт заводу Ford зазнав критики з боку конгресменів-республіканців через участь у ньому китайської компанії CATL, яка є найбільшим у світі виробником акумуляторів для електромобілів.

На думку противників будівництва підприємства, така співпраця поставить автовиробника в залежність від китайських технологій і сприятиме перетіканню американських субсидій у КНР.

У самій компанії зазначили, що реалізацію проєкту в Маршаллі було призупинено “з низки міркувань”.

Вартість паперів Ford слабо змінюється під час попередніх торгів у вівторок. З початку поточного року акції автоконцерну додали в ціні 8,2%, тоді як індекс S&P 500 за той самий період зріс на 13%.