Євросоюз закликав Китай до "перебалансування" відносин

Брюссель. 26 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейський союз закликав Китай до “перебалансування” відносин, до розширення доступу до ринків і справедливої конкуренції.

“Ми домоглися прогресу у вирішенні деяких питань доступу до ринків, домовилися про обмін інформацією з експортного контролю, створення нової робочої групи із фінансових послуг і відновлення наших макроекономічних діалогів”, – заявив виконавчий заступник голови Єврокомісії, який курирує торгівлю, Валдіс Домбровскіс після свого візиту до Китаю.

У понеділок він разом із віцепрем’єром Держради КНР Хе Ліфеном співголовував на 10-му засіданні Економічного і торгового діалогу високого рівня ЄС-Китай (HED). HED є основною платформою ЄС і Китаю для обговорення економічних і фінансових питань, а також торговельного та інвестиційного співробітництва.

“Це значущі кроки в той час, коли європейські компанії, що мають значну присутність у Китаї, дедалі частіше стикаються з труднощами. ЄС продовжить взаємодію з Китаєм з цих питань”, – зазначив емісар ЄС.

Зокрема, як ідеться в комюніке Єврокомісії, сторони обговорили макроекономічну ситуацію в ЄС, Китаї та в усьому світі. Домбровскіс наголосив на впливі подій в Україні на перспективи глобального економічного зростання, а також на продовольчу та енергетичну безпеку.

Сторони обговорили питання доступу до ринку та ланцюжка поставок, де Домбровскіс закликав до просування у вирішенні проблем доступу ЄС на китайський ринок, а також до відновлення балансу економічних і торговельних відносин між ЄС і Китаєм на основі прозорості, передбачуваності та взаємності та потенційні шляхи розширення багатостороннього співробітництва.

ЄС підтвердив своє занепокоєння з приводу загального стану бізнес-середовища для експортерів ЄС та європейських інвесторів у Китаї. Домбровскіс порушив питання про доступ на китайський ринок для європейського бізнесу, особливо в сфері експорту агропродовольчої продукції, медичного обладнання, косметики та дитячого харчування. ЄС і Китай також зобов’язалися відновити переговори щодо експорту алкогольних напоїв. Обидві сторони підтвердили угоду про обмін інформацією про експортний контроль на технічному рівні, щоб надати платформу для роз’яснення заходів одна одної.

ЄС вітає угоду, досягнуту між заступницею голови Єврокомісії Вірою Юровою та віцепрем’єром Держради Чжан Гоціном 18 вересня 2023 року в Пекіні, про спрощення транскордонних потоків неперсональних даних. У сфері прав інтелектуальної власності добрий прогрес у реалізації Угоди про географічні зазначення було розцінено як позитивний крок уперед.

Обговорювалася важливість прозорих і передбачуваних ланцюжків поставок, особливо для критично важливої сировини. Обидві сторони погодилися продовжити обговорення можливого механізму прозорості ланцюжків поставок сировини між Китаєм і ЄС. У ширшому сенсі ЄС пояснив свою стратегію зниження ризиків і наголосив на важливості утримання від використання ланцюжків поставок як зброї. ЄС не хоче дистанціюватися від Китаю. ЄС захищає відкриту і справедливу торгівлю, що ґрунтується на правилах глобальної торгівлі, рівних умовах гри та чесній конкуренції, і відкидає протекціонізм, запевнив європейський чиновник.

Сторони обговорили низку конкретних галузевих питань, таких як спрощення процедур видачі дозволів виробникам косметики в ЄС. Виробники косметики в ЄС стикаються з дедалі більш обтяжливими угодами про маркування та ліцензування, і ЄС підтримує створення нової робочої групи для вирішення цих проблем. ЄС також сподівається продовжити обговорення питань поліпшення доступу на ринок європейських медичних виробів. Усунення бар’єрів є питанням взаємної вигоди і безпосередньо поліпшить добробут китайських громадян, надавши їм доступ до найкращих технологій охорони здоров’я. Китайська влада зобов’язалася усунути накопичені заявки на отримання ліцензій на дитячі суміші, що вітає ЄС.

Під час дискусій про перспективи світової економіки та макроекономічну політику ЄС закликав Китай провести ринкові структурні реформи, щоб збалансувати свою економіку в бік більш стійкого довгострокового економічного зростання. Зміна балансу не лише принесе користь китайській економіці завдяки скороченню її внутрішніх дисбалансів і нерівності, але також буде корисною для ЄС і світової економіки загалом, оскільки сприятиме стійкішому і збалансованішому глобальному зростанню. У цьому відношенні ЄС сподівається на відновлення макроекономічного, економічного та фінансового діалогу в найближчі місяці.

Сторони домовилися створити нову робочу групу ЄС-Китай із фінансового регулювання для роботи в ключових галузях, включно із взаємним відкриттям інвестиційних можливостей на фінансових ринках для фінансових установ; забезпеченням подальшої співпраці у сфері стійких фінансів і фінансових технологій; вдосконаленням співпраці в галузі сталого розвитку.