Глава JPMorgan не впевнений у готовності світу до підйому ставок ФРС до 7%

Київ. 26 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Світ може бути не готовий до відсоткових ставок у США на рівні 7%, вважає глава JPMorgan Chase & Co. Джеймі Даймон.

“Спочатку процентні ставки дійшли до нуля. Підйом з 0% до 2% практично ніхто не помітив. Підвищення від 0% до 5% деяких застало зненацька, але ніхто б не став заперечувати, що 5% реальні. Не впевнений, що світ готовий до 7%”, – заявив він в інтерв’ю газеті Times of India.

“Я запитую людей у ділових колах, чи готові вони до чогось на кшталт 7%. Найгірший випадок – це 7% зі стагфляцією. Якщо у них знизяться обсяги [продажів], а ставки підвищаться, система опиниться в стресовій ситуації. Ми закликаємо клієнтів бути готовими до такої ситуації, – зазначив Даймон. – Як каже Воррен Баффет, коли починається відлив, стає видно, хто купався голим. А це і буде відлив. Ці 200 базисних пунктів будуть більш болсними, ніж підйом з 3% до 5%”.

Минулої середи Федеральна резервна система (ФРС) залишила базову процентну ставку на найвищому рівні за 22 роки – 5,25-5,5% річних – і дала зрозуміти, що цього року розраховує підвищити її ще раз.

Тим часом Даймон утримався від оцінки ризиків “жорсткої посадки” американської економіки. “Я б був обережний [щодо цього], – сказав він. – Думаю, завдяки всім цим заходам грошово-кредитного і бюджетно-податкового стимулювання у нас досить гарне становище. Але це може бути свого роду ейфорія. Потрібно колись розібратися з усіма цими серйозними проблемами, проблеми не можуть бути вічними. Тож ставки можуть ще зрости. Але я дуже сподіваюся на “м’яку посадку”.

Відповідаючи на запитання про кризу, спричинену крахом Silicon Valley Bank навесні цього року, керівник JPMorgan заявив, що ця ситуація вказала, насамперед, не на проблему стимулювання відтоку коштів вкладників публікаціями в соціальних мережах, а на те, що за умови сконцентрованості вкладів відтік стає масовим, і “в нас мають бути плани боротьби з цим”.

“Не думаю, що нам потрібна система, де банки взагалі не банкрутують, – пояснив Даймон. – Кілька крахів пережити можна. Однак якщо через це система занурюється в хаос, потрібно змінювати правила, щоб такого не відбувалося”.