"Оператор ринку" розробив законопроєкт про впровадження market coupling з ЄС

Київ. 26 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – АТ “Оператор ринку” розробило законопроєкт щодо впровадження market coupling (єдиний механізм торгівлі електроенергією в ЄС – ІФ-У) з країнами Європейського Союзу та розширення міжрегіонального співробітництва операторів системи передачі (ОСП).

“Оператор ринку”, як лідер процесу об’єднання спотових ринків електричної енергії України та країн ЄС, розробив законопроєкт, спрямований на імплементацію адаптованих Енергетичним співтовариством Регламентів Комісії ЄС”, – повідомила компанія із посиланням на генерального директора Олександра Гавву.

За його словами, проєкт документа опрацьовано та погоджено з НЕК “Укренерго” щодо співпраці з європейськими ОСП і відправлено на опрацювання до Секретаріату Енергетичного співтовариства (ЕС).

“Ми взяли на себе відповідальність за впровадження market coupling, напрацювали та погодили з українським ОСП у частині регіонального співробітництва з операторами системи передачі відповідний законопроєкт. Він уже перебуває на розгляді в Секретаріаті ЕС, найближчим часом його буде обговорено з учасниками ринку е/е і направлено до Міністерства енергетики України та НКРЕКП”, – заявив Гавва під час парламентських комітетських слухань на тему “Впровадження Україною Четвертого Енергопакета ЄС “Чиста енергія для всіх європейців” 25 вересня.

Як пояснив CEO, основною метою законопроєкту є збільшення безпеки постачань е/е шляхом розширення міжрегіонального співробітництва ОСП та запровадження market coupling з європейським об’єднаним ринком.

Документ передбачає визначення таких європейських понять як SOR і CCR та договірні відносини ОСП у межах регіонів SOR і CCR, долучення ОСП до діяльності Регіонального координаційного центру (РКЦ), визначення ролі РКЦ на ринку е/е та завдань РКЦ.

Законопроєкт також визначає перелік загальноєвропейських правил, які є обов’язковими до застосування українськими учасниками ринку е/е, перелік регіональних правил та порядок їх прийняття, а також визначає повноваження ACER (Агентство ЄС зі співробітництва енергетичних регуляторів – ІФ-У) на ринку е/е.

SOR – географічний регіон, у межах якого ОСП здійснюють оперативно-технологічне управління енергосистемами.

CCR – географічний регіон, що включає кордони торговельних зон суміжних держав, для яких здійснюється координований розрахунок максимально можливих обсягів експорту та імпорту е/е.

Взаємодія, зокрема приєднання до SOR і CCR відбувається шляхом укладення договорів між ОСП.