Апеляційний суд залишив чинним запобіжний захід для фігуранта справи про привласнення майна аеропорту "Одеса"

Київ. 27 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду в середу, 27 вересня, розглянула апеляційні скарги сторони захисту на постанову слідчого судді ВАКС від 7 вересня 2023 року про обрання одеському бізнесменові запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 268,4 млн грн застави.

“За результатами розгляду колегія суддів залишила без задоволення апеляційні скарги сторони захисту, а постанову слідчого судді ВАКС – без змін. Рішення набрало законної сили з моменту проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає”, – повідомляє пресслужба ВАКС.

Зазначається, що бізнесмена підозрюють у причетності до незаконного заволодіння майном КП “Міжнародний аеропорт “Одеса” і до привласнення 2,5 млрд грн доходу від його діяльності (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України).

Як повідомлялося, у серпні Національне антикорупційне бюро України та САП викрили злочинну групу, яка заволоділа майном міжнародного аеропорту “Одеса” вартістю 118 млн грн і доходом від його діяльності в розмірі понад 2,5 млрд грн протягом 2012-2022 рр.

Згідно з даними слідства, у 2011 році два відомі одеські бізнесмени організували схему заволодіння майном аеропорту “Одеса”. Для цього зареєстрували ТОВ, яке мало заснувати спільне товариство з Одеською міською радою з розподілом часток 75% і 25% відповідно. Це ТОВ мало отримати у власність і надалі приватизувати майновий комплекс аеропорту вартістю близько 118 млн грн. Отримання згоди депутатів міськради на створення товариства забезпечив тодішній міський голова, розповівши про нібито плани співзасновника інвестувати в розвиток аеропорту. Крім того, чиновник вчинив службове підроблення, яке надавало підконтрольному ТОВ право створювати спільне з Одеською міськрадою товариство в обхід конкурсу.

У рамках справи про підозру повідомлено двом одеським бізнесменам-співорганізаторам схеми – ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем), колишньому меру Одеси – ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України (службове підроблення), колишньому в. о. заступника міського голови Одеси – ч. 5 ст. 191 КК України, директору ТОВ – ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Посаду мера Одеси в період 2011-2014 рр. обіймав Олексій Костусєв.

Центр протидії корупції повідомляє, що ВАКС відмовив у задоволенні скарги захисників Бориса Кауфмана і залишив бізнесмена під вартою з альтернативою застави в розмірі 268,4 млн грн.

У справі про ймовірне незаконне заволодіння майном аеропорту “Одеса” і доходу від його діяльності підозри отримали п’ятеро осіб, зокрема колишній мер Одеси Олексій Костусєв та одеські бізнесмени Борис Кауфман і Алекс Борухович, яких слідство називає співорганізаторами схеми.

Крім Кауфмана, ВАКС також застосував до його спільника, одеського бізнесмена Алекса Боруховича, заставу в розмірі 120,78 млн грн.

Джерело: https://t.me/fuckcorruption/2541