США запровадили санкції проти транснаціональної мережі виробництва іранських БПЛА

Київ. 28 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) запровадило санкції щодо п’яти юридичних і двох фізичних осіб, що базуються в Ірані, Китайській Народній Республіці (КНР), Гонконгу, Туреччини та Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ), причетних до закупівлі чутливих деталей для іранської програми безпілотних літальних апаратів (БПЛА) одностороннього нападу, повідомляє сайт Міністерства фінансів США в середу.

“Ця мережа сприяла поставкам і фінансовим операціям на підтримку закупівлі … аерокосмічними силами Корпусу вартових ісламської революції серводвигунів – найважливішого компонента, використовуваного в іранських БПЛА серії “Шахед”. Іран постачає Росії БПЛА “Шахед-136” для підтримки незаконного вторгнення Росії в Україну. Один із серводвигунів, придбаних названою сьогодні мережею, було виявлено серед залишків керованого Росією БПЛА “Шахед-136″, який нещодавно був збитий в Україні”, – йдеться в повідомленні.

“БПЛА іранського виробництва продовжують залишатися ключовим інструментом Росії в її атаках на Україну, зокрема тих, що тероризують українських громадян і атакують її критично важливу інфраструктуру”, – заявив заступник міністра фінансів із боротьби з тероризмом і фінансовою розвідкою Браян Нельсон. “Сполучені Штати в координації з нашими союзниками і партнерами продовжуватимуть притягувати до відповідальності тих, хто сприяє поширенню Іраном своїх БПЛА в Росію, його довірених осіб на Близькому Сході та інших дестабілізуючих суб’єктів”, – заявив він.

Обмеження США було введено проти таких компаній: Pishgam Electronic Safeh (Іран); Hongkong Himark Electron Model Limited (Гонконг); Dal Enerji Madencilik Turizm Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi (Туреччина); Anka Port Ic Ve Dis Ticaret INSAAT Loistik Sanayi Limited Sirketi (Туреччина); Farhad Ghaedi Goods Wholesalers LLC (ОАЕ). Також санкції були введені проти громадянина Китаю Фань Яна і громадянина Ірану Хаміда Рези Джанггорбані.

Унаслідок сьогоднішніх дій усе майно та майнові інтереси перерахованих вище компаній і фізичних осіб, а також будь-яких контрольованих ними юридичних осіб, індивідуально або спільно з іншими заблокованими особами, яке перебуває у Сполучених Штатах або у володінні чи під контролем громадян США, мають бути заблоковані та про них повідомлено в OFAC. Заборонені всі транзакції осіб зі США або всередині Сполучених Штатів (включно з транзакціями, які проходять транзитом через Сполучені Штати), які зачіпають будь-яке майно або інтереси у власності заблокованих або певних осіб. Крім того, особи, які беруть участь у певних угодах із фізичними або юридичними особами, занесеними сьогодні до переліку, самі можуть зазнати санкцій.

Джерело: https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy1766