Республіка Нагірний Карабах припиняє існування з 1 січня 2024 року – указ глави невизнаної республіки

Київ. 28 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент невизнаної Нагірно-Карабаської республіки Самвел Шахраманян у четвер підписав указ про дії, що випливають із ситуації, яка створилася після 19 вересня 2023 року.

“Розпустити всі державні установи та організації, що перебувають у їхньому відомчому підпорядкуванні до 1 січня 2024 року, і Республіка Нагірний Карабах (Арцах) припиняє своє існування”, – ідеться в указі.

Згідно з документом, населенню Нагірного Карабаху, зокрема тим, хто перебуває за межами республіки, після набуття цим указом чинності слід ознайомитися з умовами реінтеграції, представленими Азербайджанською Республікою, для ухвалення в подальшому самостійного й індивідуального рішення щодо можливості перебування або повернення до Нагірного Карабаху.

Указ набуває чинності одразу після опублікування.

20 вересня в Нагірному Карабасі було припинено бойові дії, що тривали 19-20 вересня. Також було досягнуто домовленості про повне роззброєння збройних формувань армії оборони Нагірного Карабаху.

Представники Нагірного Карабаху та Азербайджану вже провели дві зустрічі з питання щодо реінтеграції.

З 24 вересня жителі Нагірного Карабаху почали залишати регіон. Уряд Вірменії в четвер повідомив, що “на територію Вірменії в’їхали 65 036 насильницьки переміщених осіб”. За офіційними даними, у Нагірному Карабаху проживали приблизно 120 тис. вірмен.