Палата представників США не підтримала пропозиції щодо скорочення допомоги Україні – ЗМІ

Вашингтон. 28 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Демократи і республіканці Палати представників США відхилили три поправки до проєкту бюджету, що передбачають скорочення фінансування України, повідомляють американські ЗМІ.

Перша поправка, внесена республіканцем Енді Біггсом, передбачала виключення $300 млн із коштів Пентагону на навчання українських солдатів і закупівлю зброї для Києва. Цю поправку відхилили 330 голосами “проти”, “за” проголосували 104 законодавці.

Загалом 117 законодавців республіканської партії проголосували проти поправки.

Друга поправка від члена палати представників Метта Гейца, яка заборонила б безпекову допомогу Україні, провалилася за ще більшої кількості голосів 93 “за”, “проти” – 339.

Окрім того, Палата представників проголосувала проти поправки, також внесеної Гейцом, яка забороняла б використання коштів для передання касетних боєприпасів. 160 законодавців проголосували “за”, 269 – “проти”.

Фінансування України викликає розбіжності серед законодавців. Внутрішньопартійна боротьба загострюється в міру наближення до 30 вересня – терміну, коли Конгрес має схвалити заходи щодо фінансування уряду на 2024 фінансовий рік, щоб уникнути “шатдауну” – зупинення роботи федеральних органів влади в жовтні.

Раніше спікер Кевін Маккарті заявляв, що він виключить $300 млн із проєкту бюджету Пентагону. Але днем пізніше відмовився від цієї обіцянки, оголосивши, що кошти залишаться в законопроєкті.