ДБР блокувало в Дніпрі роботу кол-центру, через який виманювали гроші в українців, які працюють у Польщі

Київ. 28 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) у взаємодії з Національною поліцією викрили та блокували в Дніпрі роботу потужного шахрайського кол-центру, через який виманювали гроші в українців, які працюють у Польщі.

У телеграм-каналі в четвер ДБР інформує, що кол-центр організували місцеві кримінальні авторитети, а “прикривав їх діяльність правоохоронець із керівною посадою”.

“Ділки обладнали офіс в одній зі звичайних квартир у середмісті Дніпра. Він був обладнаний всією необхідною комп’ютерною технікою. Для “операторів” кол-центру була створена методичка, в якій детально розписано, як працювати з клієнтами”, – йдеться в повідомленні.

За інформацією відомства, аферисти використовували номери телефонів польських операторів та IP-телефонію.

“Під час дзвінків вони називали себе представниками польських банків та повідомляли потерпілим, що їхня банківська картка заблокована. У ході розмови працівники кол-центру схиляли жертв до встановлення на телефоні спеціального додатка. Завдяки цьому вірусному програмному забезпеченню зловмисники отримували дистанційний доступ до гаджетів та банківських рахунків потерпілих”, – зазначається в повідомленні.

У такий спосіб, як повідомляють у ДБР, із польських рахунків українських громадян шахраї вкрали щонайменше півмільйона гривень.

Наразі правоохоронці встановлюють повне коло ошуканих людей.

Під час спецоперації правоохоронці здійснили 40 обшуків, вилучили майже 2 млн грн готівки в різній валюті, авто преміум-класу, чорнові записи, телефонну та комп’ютерну техніку, банківські картки та сім-картки мобільних операторів.

“Затримано 13 осіб, у тому числі двох місцевих кримінальних авторитетів, яким повідомлено про підозру”, – уточнюють у бюро.

Джерело: https://t.me/DBRgovua/3860