Світовий продаж та виробництво Toyota в серпні досягли рекордного рівня

Тойота. 28 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Японський автовиробник Toyota Motor Corp. у серпні наростив світовий продаж на 9% і обсяги виробництва на 4%, до рекордних значень, на тлі оптимізації постачань і збільшення попиту, йдеться в пресрелізі компанії.

Загальна кількість реалізованих виробником автомобілів за підсумками місяця становила 923,180 тис. штук, а кількість машин, що зійшли з конвеєра, з урахуванням дочірніх компаній Daihatsu Motor Co. і Hino Motors Ltd. досягла позначки в 924,509 тис. одиниць.

Продаж автомобілів марок Toyota і Lexus в Європі збільшився на 3% рік до року, зростання в переважно припало на Італію, Іспанію та Англію.

Продаж тих самих марок в Азії знизився на 4%, зокрема на 6% у Китаї, де виробник зазнає жорсткої конкуренції з боку американської Tesla і місцевих автоконцернів, таких як BYD.

Негативну динаміку в низці країн регіону частково компенсували показники продажу в Японії та Південній Кореї, що підскочили на 45% і 63% відповідно.

У сегменті електромобілів компанія також продемонструвала високі результати, продавши за серпень 11,880 тис. машин. Із січня Toyota реалізувала 65,467 тис. автомобілів такого типу, що більш ніж удвічі перевищує рівень у 24,466 тис. одиниць за весь 2022 рік.

За підсумками поточного року автоконцерн планує виробити 150 тис. електрокарів, наступного року – 190 тис., а 2025 року – 600 тис. Щорічний продаж екологічних машин до 2026 року має зрости до 1,5 млн штук.

Конкуренти Toyota – Honda, Nissan і Mitsubishi – тим часом повідомили про погіршення показників виробництва: Honda скоротила обсяг випуску на 2% у річному вираженні, Nissan – на 3%, Mitsubishi – на 11%.

Акції Toyota втратили в ціні 0,6% за підсумками торгів у Токіо в четвер. З початку поточного року їхня вартість збільшилася на 49,3%, тоді як індекс Nikkei 225 за той самий період зріс на 22%.