Мінагрополітики підвищило прогноз валового збору зернових та олійних культур до 79,1 млн тонн

Київ. 2 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністерство аграрної політики та продовольства України з урахуванням сприятливих погодних умов оновило прогноз валового збору зернових та олійних культур, підвищивши його до 79,1 млн тонн.

Як повідомила пресслужба відомства, зокрема, цього року українські аграрії можуть зібрати близько 57,5 млн тонн зернових і 21,6 млн тонн олійних.

“Хоча загальна площа посівних ярих та озимих зернових цьогоріч була меншою на 980 тис. га, ніж торік, і становила 10 895 тис. га, погодні умови посприяли майже рекордній врожайності зернових культур (до 52,1 ц/га), що дає змогу значно збільшити обсяги виробництва врожаю”, – зазначила пресслужба.

За попередніми оцінками Мінагрополітики, 2023 року аграрії зможуть зібрати зернові в таких обсягах: 21,7 млн тонн пшениці, 5,7 млн тонн ячменю та 28,5 млн тонн кукурудзи.

Урожай соняшнику прогнозується на рівні 13 млн тонн. Аграрії зберуть рекордну за останні роки кількість ріпаку – 4 млн тонн. Рівень виробництва соєвих бобів становитиме 4,6 млн тонн.

У Мінагрополітики нагадали, що на початку весни 2023 року загальний валовий збір на поточний рік прогнозували на рівні 63,5 млн тонн, що на 13% менше щодо показника 2022 року. У червні, після початку жнив, прогноз було підвищено до 68 млн тонн, (на 7% менше). На початку вересня у зв’язку зі сприятливими погодними умовами прогноз було переглянуто у бік збільшення до 76,7 млн тонн.