Долар продовжує зростати до євро, єни та фунта

Нью-Йорк. 2 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Долар США продовжує активно зміцнюватися до євро, єни та фунта стерлінгів на торгах у понеділок.

Підтримку американській валюті надало ухвалення Конгресом США законопроєкту про тимчасове фінансування уряду, що дало змогу уникнути шатдауну, зазначає Trading Economics.

Розрахований ICE індекс, що показує динаміку долара щодо шести валют (євро, швейцарський франк, єна, канадський долар, фунт стерлінгів і шведська крона), у понеділок додає 0,27%. У вересні індикатор зріс на 2,5% на очікуваннях іще одного підвищення базової процентної ставки Федеральною резервною системою (ФРС) цьогоріч.

Минулої п’ятниці стало відомо, що індекс PCE (ключовий показник інфляції, який відстежує Федрезерв) збільшився в серпні на 3,5% у річному вираженні після зростання на 3,4% у липні. Водночас підйом індексу PCE Core, який не враховує вартості продуктів харчування та енергоресурсів, сповільнився до 3,9% з 4,3% місяцем раніше.

Попри сповільнення базової інфляції в США, трейдери сумніваються, що це зупинить Федрезерв від іще одного підвищення базової ставки цього року, зазначає Market Watch.

Курс євро до долара за даними на 15:45 кч становить $1,0533 порівняно з $1,0573 на закриття ринку в п’ятницю, євро втрачає біля 0,4%.

Пара фунт/долар знижується на 0,3% і торгується на рівні $1,2164 порівняно з $1,2199 за підсумками попередньої сесії.

Вартість американської валюти до єни піднялася на 0,3%, до 149,77 єни проти 149,37 єни на закриття попередніх торгів.

Банк Японії в понеділок оголосив план додаткового викупу держоблігацій, у межах якого купуватиме папери з термінами обігу від п’яти до десяти років цього тижня, щоб стримати зростання прибутковостей. Це призвело до падіння єни – під час торгів курс японської нацвалюти опускався до 149,82 єни/$1, що є мінімумом із жовтня минулого року.