Інвестор-мільярдер Акман готовий розглянути можливість угоди із соцмережею X – WSJ

Київ. 2 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Мільярдер Білл Акман, який очолює американський хедж-фонд Pershing Square Capital і є главою американського хедж-фонду Pershing Square Capital, готовий розглянути можливість укладення угоди з сервісом мікроблогів X (раніше – Twitter), пише The Wall Street Journal.

На запитання газети про те, чи готовий він розглянути таку можливість, Акман відповів: “Неодмінно”. Водночас він не має уявлення про те, чи зацікавлена в угоді X, і ще не визначив, чи можлива вона.

У компанії X ніяк не прокоментували ситуацію виданню.

Pershing Square минулої п’ятниці після приблизно двох років очікування отримав схвалення Комісії з цінних паперів і бірж (SEC) США на створення інвесткомпанії Pershing Square SPARC Holdings для інвестицій у приватну компанію і трансформації її в публічну.

“Якщо у вас є велика приватна компанія, яка належить до компаній зростання і хоче стати публічною без ризиків і витрат, пов’язаних із класичним IPO, і залучити Pershing Square як якірного акціонера, будь ласка, телефонуйте мені. Обіцяємо швидко відповісти “так” або “ні”, – написав Акман в X після схвалення SEC.

Форма нової структури становить собою різновид SPAC – спеціалізованої компанії зі злиттів і поглинань – з наданням інвесторам прав на купівлю часток після визначення мети злиття або поглинання (R у новій абревіатурі означає rights – англ. “правий”). SPAC-компанії залучають кошти інвесторів до визначення мети.

Pershing Square SPARC Holdings розраховує залучити для угоди щонайменше $1,5 млрд, включно з від $250 млн до $3,5 млрд від Pershing Square, ідеться в проспекті нової компанії на сайті SEC.

Водночас власники прав, до числа яких увійдуть роздрібні та інституційні інвестори, вкладуть щонайменше $1,22 млрд. Ціну прав встановлюють у межах переговорів щодо угоди, вона не має верхньої межі, тому сторонні інвестиції можуть бути набагато вищими, зазначає WSJ.

Після оголошення угоди у власників прав буде 20 робочих днів, щоб скористатися ними або продати їх.

Імовірність угоди з X невелика, вважає газета. Ілон Маск минулого року купив її за $44 млрд і заявляв, що може зробити її публічною через кілька років. Водночас унаслідок тієї транзакції борг компанії зріс на $13 млрд, що навряд чи підвищить її привабливість в очах публічних інвесторів, зазначає WSJ.

Фонд Акмана тоді інвестував незначну суму в X.