Правозахисники оприлюднили імена 22 російських злочинців, які відмовляють у лікуванні кримським політв'язням

Київ. 2 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Представники Центру прав людини ZMINA та Кримської правозахисної групи підготували перелік із 22 російських чиновників, які порушують права кримських політв’язнів, незаконно утримуваних РФ. Список було презентовано в межах дискусійної платформи BrainHub у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Зазначається, що на сьогодні у РФ і в окупованому Криму перебувають 186 кримських політв’язнів. Багатьом із них, попри показання та наявні діагнози, свідомо відмовляють у наданні медичної допомоги, тим самим порушуючи їх права.

Менеджерка проєктів ZMINA Вікторія Нестеренко зазначила, що у списку осіб, причетних до ненадання медичної допомоги політв’язням, – судді, прокурори, керівники СІЗО і колоній, керівники медичних служб в окупованому Криму та Росії. Водночас дослідниця Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова наголосила, що до оприлюдненого в понеділок списку було внесено саме чиновників, які мають звання, або суддів, які вчинили велику кількість правопорушень. При цьому повний список причетних до порушень, скоєних проти кримських політв’язнів, становить кілька сотень осіб.

“У цьому конкретному переліку ми зібрали тих, кого, по-перше, ще немає в списках міжнародних санкцій. Їх тут зібрано ще за принципом, що саме вони безпосередньо брали участь у тому, щоб не надавати медичну допомогу. Тобто керівники медико-санітарних частин саме тих, де мали лікувати ув’язнених, але свідомо не лікували”, – пояснила вона.

Правозахисники зазначили, що планують передати список російських злочинців державним органам України для того, щоб прокуратура дослідила ці кейси та відкрила кримінальні провадження проти цих людей. Окрім того, список буде передано до різних міжнародних інституцій для накладення санкцій.