Апеляційний суд зобов'язав громаду в Кременці повернути Миколаївський собор Кременецько-Почаївському заповіднику

Київ. 2 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Західний апеляційний господарський суд підтвердив рішення Господарського суду Тернопільської області, яким зобов’язав релігійну громаду “Парафія Святителя Миколая” Української православної церкви (Московського патріархату) повернути Миколаївський собор Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику.

“Сьогодні, 2 жовтня, Західний апеляційний господарський суд підтвердив рішення Господарського суду Тернопільської області від 15 червня 2023 року. Тоді суд зобов’язав релігійну громаду “Парафія Святителя Миколая” повернути Миколаївський собор з келіями XVI-XVII століть загальною площею 1 756,0 кв. м, що в Кременці, Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику”, – ідеться в повідомленні пресслужби Міністерства культури та інформаційної політики.

Зазначається, що 12 лютого 2023 року закінчився термін дії договору про безоплатне користування релігійною громадою УПЦ (МП) приміщеннями Миколаївського собору та інших об’єктів, що є державною власністю.

"Заповідник неодноразово повідомляв релігійній громаді про закінчення терміну дії договору та відсутність намірів щодо його продовження, у зв’язку зі змінами в законодавстві про оренду державного майна. Своєю чергою релігійна громада зверталася до МКІП щодо продовження дії договору, але отримала відмову", – розповіли у відомстві.