Приватизація об'єктів ДП "Ліси України" принесла до держбюджету близько 45 млн грн

Київ. 4 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Держава вже отримала близько 45 млн грн від об’єктів, переданих ДП “Ліси України” до Фонду державного майна України (ФДМ) для проведення приватизації, повідомив в. о. генерального директора підприємства Юрій Болоховець.

“Процес малої приватизації Кабінет Міністрів запустив ще минулого року. Основна мета – повернути в економіку об’єкти, які роками стоять і неефективно використовуються. Дати можливість людям в регіонах інвестувати, розвивати бізнес, створювати робочі місяця. Цього року ДП вже передало на приватизацію низку об’єктів. За десяткою інших готується документація”, – написав він у фейсбуці.

Болоховець зазначив, що ДП “Ліси України” “у спадок від лісгоспів” дісталося безліч майнових комплексів, більшість із яких є неліквідними. Серед них: занедбані декілька десятиліть тому санаторії радянських часів із напівзруйнованими корпусами, старі цехи, склади, контори.

“Більшість з об’єктів не працює, але потребує видатків на охорону, утримання, сплату податків. Інвестувати, розвивати це майно ми не плануємо. Напрям ДП – висаджувати, доглядати, охороняти ліс. Тому ми свідомо позбавляємося від непрофільних та нерентабельних видів діяльності, таких як переробка деревини”, – пояснив керівник ДП “Ліси України”.

Він нагадав, що ДП “Ліси України” не займається підготовкою торгів, їх проведенням. Реалізує державне майно ФДМ, а кошти від продажу потрапляють до держбюджету. Об’єкти продаються прозоро і на відкритих конкурсах, стартові ціни на них у середньому зростають утричі.

Болоховець звернув увагу потенційних покупців, що на торги передають виключно майнові комплекси: будівлі, обладнання, земельні ділянки – залишаються у власності держави.

“Щодо лісових угідь у нас зворотний процес – ми збільшуємо їх площу, повертаємо незаконно відчужене, оформляємо передані нам самозалісені ділянки”, – резюмував керівник ДП “Ліси України”.

Як повідомлялося, в Україні з 2016 року розпочалася реформа лісового господарства. У її рамках уже впроваджено продаж необробленої деревини на електронних аукціонах. З 2021 року в низці областей у тестовому режимі працює інтерактивна карта розміщення об’єктів переробки деревини.

У галузі впроваджено проєкт “Ліс у смартфоні”, який містить перелік лісорубних квитків на заготівлю деревини та дає змогу перевірити законність здійснення рубок на онлайн-карті відомства.

Україна з 1 червня 2023 року запустила пілот електронної видачі лісорубних квитків і сертифікатів походження лісоматеріалів.

Крім того, ДП “Ліси України” розпочало пілотний проєкт із закупівлі послуг із заготівлі деревини через електронний майданчик Prozorro.

Наразі на підприємствах накопичено понад 130 тис. куб. м дров для проходження опалювального сезону 2023/2024.

Джерело: https://www.facebook.com/photo/?fbid=2165810327096578&set=a.164705430540421