Молдова запровадила ліцензування імпорту пшениці, соняшнику та кукурудзи

Київ. 4 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Комісія з надзвичайних ситуацій Молдови оголосила про запровадження надзвичайного стану щодо імпорту деяких сільськогосподарських товарів, зокрема, пшениці, кукурудзи та соняшнику, повідомляється на сайті Міністерства сільського господарства і харчової промисловості Молдови.

“Ліцензування імпорту зернових до Республіки Молдова є необхідним процесом для регулювання торгівлі сільськогосподарською продукцією в країні”, – наводить пресслужба виступ віцепрем’єра – міністра сільського господарства Володимира Боля на брифінгу в середу.

“Наша мета – контролювати і контролювати імпорт зерна, забезпечуючи тим самим якість і безпеку продуктів харчування для споживачів. Водночас ліцензування допоможе стабілізувати ціни на зерно і захистити місцевих виробників. Таким чином, нам вдасться встановити суворіший контроль за якістю імпортованої продукції, гарантуючи її відповідність стандартам харчової безпеки”, – наголосив представник молдавського уряду.

Боля також повідомив, що необхідність запровадження ліцензування на імпорт пшениці, кукурудзи та насіння соняшнику зумовлена збереженням внутрішнього ринку зернової продукції та стійкої ціни.

Згідно з положенням, право на отримання ліцензій на імпорт матимуть тільки юридичні або фізичні особи, які провадять економічну діяльність у сфері виробництва олій та рослинних жирів, продуктів борошномельної промисловості, препаратів для годівлі сільськогосподарських тварин і тваринництва.

До заяви на видачу імпортної ліцензії мають бути додані документи, що обґрунтовують необхідність поповнення запасів, при цьому товари, завантажені до відправлення до видання цього положення, не підлягатимуть імпортній ліцензії.

Запити на видачу імпортних ліцензій розглядатиме спеціальна урядова комісія, куди увійдуть представники низки міністерств і відомств.

Протягом 15 днів буде розроблено положення про організацію та роботу комісії з ліцензування імпорту окремих категорій зернових, повідомив Мінсільгосп Молдови.

У розпорядженні немає інформації про те, якої саме країни виробництва пшениця, соняшник і кукурудза підлягають ліцензуванню.

Джерело: https://www.madrm.gov.md/ro/content/4953