НБУ поліпшить макропрогноз на 2023р наприкінці жовтня – заступник голови

Київ. 4 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національний банк України при черговому перегляді макропрогнозу наприкінці жовтня точно поліпшить оцінку інфляції і, ймовірно, оцінку зростання економіки і міжнародних резервів на кінець цього року, повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

“Щодо інфляції ми однозначно переглядатимемо прогноз на цей рік у бік зниження. Щодо ВВП ситуація також краща, ніж ми очікували в липні”, – сказав він під час Business Breakfast із “Форбс Україна” в середу.

Нацбанк наприкінці липня підвищив прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2% до 2,9%, однак знизив його на 2024 рік із 4,3% до 3,5%. Крім того, НБУ поліпшив оцінку інфляції цього року з 14,8% до 10,6%, а наступного – до 8,5%.

Ніколайчук нагадав, що останніми місяцями інфляція знижується стрімкіше, ніж НБУ припускав у липневому макропрогнозі, зокрема, за підсумками серпня вона становила 8,6%.

“Щодо наступного року ми ще аналізуємо припущення, розглядаємо сценарії, тому подивимося”, – додав він.

Щодо ВВП, заступник голови Нацбанку пояснив більш активне його зростання хорошою ситуацією в сільському господарстві. “Власне, це один із чинників, чому й інфляція нижча цього року через високий урожай і зернових, і олійних, і овочів, і фруктів, які суттєво тягнуть ціни вниз на продовольчі товари”, – зазначив Ніколайчук.

Він зазначив, що точні цифри буде оголошено після офіційного затвердження макроекономічного прогнозу.

Заступник голови Нацбанку додав, що поліпшення ситуації на валютному ринку за останні місяці та відсутність проблем із офіційним фінансуванням дають змогу “з високою вірогідністю” говорити про перегляд наприкінці жовтня й прогнозу щодо міжнародних резервів у бік підвищення порівняно з липневою оцінкою.

Ніколайчук нагадав, що макроекономічний прогноз у липні передбачав зростання цього року міжнародних резервів до $38,3 млрд, водночас основне їхнє зниження передбачалося в четвертому кварталі – з $40 млрд до $38 млрд.

За його словами, незважаючи на проблеми в Конгресі США, Нацбанк поки розраховує на надходження в четвертому кварталі ще $3,3 млрд від США, але водночас припускає додаткові витрати валюти в короткостроковому періоді у зв’язку з переходом до керованої гнучкості курсу.

“Тому будемо вже в новому макроекономічному прогнозі враховувати ці фактори для того, щоб фіналізувати цифру, але я все ж таки очікую, що ми переглядатимемо прогноз щодо резервів у бік підвищення. Яка буде конкретна цифра, на жаль, я зараз сказати не можу”, – підсумував Ніколайчук.

Що стосується ефекту від переходу від фіксованого курсу до його керованої гнучкості на макропрогноз, то заступник голови Нацбанку оцінює його “близьким до нуля”, оскільки Нацбанк і надалі забезпечуватиме курсову стійкість.

Джерело: https://www.youtube.com/live/9mnS6zTHLkY?si=JRZVekhFXKcrBLNB