Ціни на нафту підвищуються після різкого падіння напередодні, Brent близько $86,4 за барель

Київ. 5 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Ціни на нафту підвищуються у вівторок після обвалу до мінімумів з кінця серпня за підсумками попередньої сесії.

Вартість грудневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures на 8:15 кч у четвер становить $86,37 за барель, що на $0,56 (0,65%) вище, ніж на закриття попередньої сесії. У середу ціна цих контрактів упала максимально з липня 2022 року – на $5,11 (5,6%), до $85,81 за барель, мінімуму з 29 серпня.

Ф’ючерси на нафту WTI на листопад на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) подорожчали на цей час на $0,47 (0,56%), до $84,69 за барель. За підсумками попередніх торгів вартість цих контрактів зменшилася на $5,01 (5,6%), до $84,22 за барель, мінімуму з 31 серпня.

Міністри моніторингового комітету ОПЕК+ (JMMC) за підсумками засідання, що відбулося в середу, підтвердили прихильність до раніше ухвалених рішень. Комітет заявив, що продовжить уважно оцінювати ринкові умови, відзначивши готовність країн ОПЕК+ реагувати на зміни ринку та вживати додаткових заходів у будь-який час.

Перед засіданням Саудівська Аравія заявила, що зберігає план добровільного скорочення видобутку нафти до кінця 2023 р., але може переглянути його параметри в листопаді. Росія, своєю чергою, заявила, що залишається віддана добровільному скороченню поставок нафти на світові ринки до 300 тис. бар./д до кінця поточного року, а в листопаді має намір оцінити можливість збільшення або скорочення її виробництва.

Доповідь міністерства енергетики США, оприлюднена в середу, показала зниження запасів нафти в країні минулого тижня та різкий стрибок резервів бензину.

Комерційні запаси нафти в Штатах зменшилися на 2,22 млн барелів, тоді як консенсус-прогноз аналітиків, опитаних S&P Global Commodity Insights, передбачав їх зниження на 1,4 млн барелів. Запаси бензину підскочили на 6,48 млн барелів, тоді як експерти очікували їх збереження на колишньому рівні.

“Запаси бензину різко зросли, незважаючи на пік сезону технічного обслуговування НПЗ, і це свідчить про слабкий попит”, – зазначає аналітик Kpler Метт Сміт, слова якого наводить Market Watch.