Британський антимонопольний регулятор вивчить домінування Amazon і Microsoft на хмарному ринку

Київ. 5 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Управління із захисту конкуренції та ринків Великої Британії (Competition and Markets Authority, CMA) розпочало розслідування щодо пропозиції на національному ринку публічної хмарної інфраструктури, де домінують американські Amazon.com Inc. і Microsoft Corp.

Розслідування проводиться на прохання британського регулятора у сфері зв’язку Ofcom і завершиться не пізніше 4 квітня 2025 року, йдеться на сайті CMA. Управління вивчить ринок на наявність проблем у сфері конкуренції та за необхідності визначить коло можливих заходів для поліпшення ситуації з пропозицією послуг.

Ofcom у четвер опублікував остаточну версію дослідження ринку хмарних послуг, де вказав на обмеженість конкуренції через фактори, що ускладнюють зміну провайдера і користування послугами кількох постачальників одночасно.

Зокрема, Ofcom турбують комісії за виведення даних із “хмари” і технічні бар’єри. Особливі побоювання у галузевого регулятора викликають методи Amazon і Microsoft.

За оцінками Ofcom, на частку Microsoft і платформи Amazon Web Services (AWS) у 2022 році припадало 70-80% британського ринку хмарної інфраструктури. Ще 5-10% посідала Google, що входить до Alphabet Inc.

Обіг ринку хмарних послуг у Великій Британії минулого року оцінюють у суму до 7,5 млрд фунтів стерлінгів ($9,1 млрд).

Попередня версія звіту Ofcom вийшла у квітні, водночас аналіз ринку почався в жовтні минулого року.

Акції Amazon дешевшають на 0,1% на попередніх торгах у четвер, Alphabet – на 0,2%. Папери Microsoft дорожчають на 0,1%.