Міністри оборони країн НАТО обговорять підтримку України, ситуацію в Ізраїлі та інцидент у Балтійському морі – Столтенберг

Київ. 11 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що міністри оборони країн НАТО обговорять протягом найближчих двох днів у Брюсселі питання підтримки України, операції та місії НАТО, пошкодження критичної інфраструктури в Балтійському морі, а також ситуацію на Близькому Сході.

“Міністри оборони країн НАТО зустрінуться сьогодні й завтра. Ми зустрінемося в рамках Контактної групи щодо оборони України під керівництвом США, де мобілізуємо додаткову підтримку й скоординуємо нашу військову підтримку України. Ми зустрінемося в Раді НАТО-Україна, яку ми створили на Вільнюському саміті, що ще більше зміцнить наші відносини й допоможе Україні просунутися до членства в НАТО. Ми також завтра зустрінемося й обговоримо питання стримування та оборони”, – сказав генсек НАТО під час спілкування з журналістами в штаб-квартирі НАТО в середу в Брюсселі.

Столтенберг привітав прибулого до Брюсселя президента України Володимира Зеленського, зазначивши, що його “лідерство, хоробрість Збройних сил України, рішучість українського народу і далі вражають і надихають усіх нас”. Генсек запевнив, що НАТО і далі надаватиме підтримку Україні.

Крім цього, міністри оборони НАТО обговорять місії та операції НАТО, включно з присутністю в Косові.

“Потім ми також розглянемо інцидент у Балтійському морі, унаслідок якого було пошкоджено критично важливу підводну інфраструктуру. Учора я розмовляв із президентом Саулі Нііністьо й прем’єр-міністром Каєю Каллас, і ми перебуваємо в тісному контакті. Головне зараз – встановити, що сталося і як таке могло статися. Якщо буде доведено, що це навмисна атака на критично важливу інфраструктуру НАТО, то це, звісно, буде серйозно, але також буде спільна і рішуча відповідь від НАТО”, – заявив Столтенберг.

Крім того, генсек НАТО повідомив, що завтра міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант поінформує міністрів про ситуацію в Ізраїлі.

“Союзники засуджують жахливі терористичні напади на невинних цивільних осіб в Ізраїлі, що відбулися минулими вихідними, і ми з нетерпінням очікуємо брифінгу міністра оборони”, – сказав Столтенберг.