Для оперативного розмінування Україні необхідні спеціальні машини, металодетектори, роботизовані системи – глава МВС

Київ. 11 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Україні для проведення оперативного розмінування необхідні автомобілі для перевезення вибухонебезпечних предметів, піротехнічні машини й машини механізованого розмінування, металодетектори, магнітометри, наголошує міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

“Повертаючись до сьогоднішніх реалій, до оперативного розмінування, яке здійснюють наші підрозділи, хочу окремо зосередити вашу увагу на потребах. Насамперед це автомобілі для перевезення вибухонебезпечних предметів, піротехнічні машини різного типу та машини механізованого розмінування”, – повідомив глава МВС, виступаючи в середу онлайн у Загребі (Хорватія) на Міжнародній донорській конференції високого рівня з гуманітарного розмінування в Україні.

Крім того, за словами міністра, Україні для оперативного розмінування потрібні металодетектори, магнітометри, роботизовані системи для знешкодження боєприпасів.

“Окремо виділяємо потреби підрозділів підводного розмінування. Тут і водолазні піротехнічні машини, спецкатери, човни, металошукачі тощо”, – додав він.

Клименко запевнив, що вся отримана міжнародна допомога ретельно реєструється. “Ми знаємо, куди, яке обладнання пішло і як воно задіяне в роботі. Де було пошкодження і де ремонтується”, – додав він.

Також Клименко розповів про роботу операторів протимінної діяльності. Він пояснив, що оператором може стати будь-яка установа або організація, яка пройде сертифікацію і акредитацію, як іноземна, так і вітчизняна.

“Операції можуть включати в себе певний перелік робіт: нетехнічне, технічне обстеження, навчання населення, сам процес, а також знищення виявлених боєприпасів”, – розповів він.

Міністр повідомив, що наразі ліцензії вже отримали чотири оператори. “Серед них відома міжнародна організація The HALO Trust, а також Safe Path Group, Patron Demining, Укроборонсервіс. Зараз опрацьовують документи ще з 33 організацій”, – сказав Клименко.

Крім того, за словами очільника МВС, створюються підрозділи власних операторів протимінної діяльності всередині ДСНС, сім підрозділів перебувають у процесі проходження сертифікації.