Керівники ФРС не впевнені в перспективах економіки, мають намір діяти обережно – протокол

Вашингтон. 12 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Керівники Федеральної резервної системи (ФРС) наголосили на “високій невизначеності” щодо перспектив економіки США і необхідності збереження обережного підходу до грошово-кредитної політики, йдеться в протоколі засідання Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC), яке відбулося 19-20 вересня.

Американський ЦБ зберіг процентну ставку за федеральними кредитними коштами (federal funds rate) у вересні незмінною – на рівні 5,25-5,5% річних, що є максимумом за 22 роки.

“Учасники засідання вирішили, що збереження поточної обмежувальної політики підтримуватиме подальший прогрес у русі до цілей ФРС і при цьому дасть їй час зібрати додаткові дані для оцінки цього прогресу”, – зазначається в протоколі.

Обговорюючи подальші перспективи грошово-кредитної політики, учасники засідання наголошували на тому, що вона має залишатися “достатньо обмежувальною”, щоб сприяти руху інфляції в США до цільового показника у 2%.

Деякі з керівників Федрезерву дали зрозуміти, що подальша динаміка інфляції вплине на їхню думку щодо того, який рівень ставки буде “достатньо обмежувальним” і як довго слід тримати політику в такому стані.

“Більшість учасників засідання вважали, що ще одне підвищення ставки на майбутніх засіданнях, імовірно, буде доречним, тоді як дехто говорив, що подальше підвищення може і не знадобитися”, – йдеться в документі.

Водночас усі члени FOMC зійшлися на думці, що в них є можливість “діяти обережно”, і їхні рішення на кожному наступному засіданні “мають ґрунтуватися на всій сукупності інформації, що надходить, її впливі на економічні прогнози, а також оцінці балансу ризиків”.

“Кілька учасників засідання зазначили, що оскільки ставка вже досягла пікового рівня або близька до нього, фокус подальших рішень і комунікацій ФРС має зміститися від того, як високо перебуватиме ставка, до того, як довго політика залишатиметься обмежувальною”, – йдеться в протоколі.

Більшість керівників Федрезерву зазначали, що, як і раніше, бачать ризик прискорення інфляції в США, а також зниження економічної активності. Однак вони переважно зійшлися на думці, що за нинішнього стану грошово-кредитної політики є ризик і її недостатнього, і надмірного посилення.

Оприлюднений за підсумками вересневого засідання точковий графік прогнозів (dot plot) – діаграма, що відображає індивідуальні очікування членів ради керівників ФРС і голів Федеральних резервних банків (ФРБ) щодо базової ставки, – показав, що 12 із 19 керівників американського ЦБ очікують іще одного її підвищення цього року.