Україна запропонувала країнам-партнерам у розмінуванні взяти під патронат окремі напрями робіт – Свириденко

Київ. 12 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Одним з інноваційних підходів до розмінування території України є пропозиція партнерам узяти під патронат певний напрям роботи в цій сфері, повідомила перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко на зустрічі із заступницею помічника секретаря з програм та операцій у Бюро з воєнно-політичних питань (PM) Рейчел Шиллер.

“Ми прагнемо якнайшвидше очистити територію нашої країни від мін та повернути землі до господарської експлуатації. Масштаби проблеми надзвичайні – понад 170 тисяч гектарів є потенційно забрудненими. Щоб прискорити очищення ми маємо шукати, пропонувати та реалізувати інноваційні підходи”, – навела її виступ у межах Першої Міжнародної донорської конференції з гуманітарного розмінування в Загребі в середу пресслужба Міністерства економіки.

За інформацією першої віцепрем’єрки, Україна працює над створенням і запуском висококонкурентного ринку послуг із розмінування. Крім того, Україна хоче запропонувати партнерам узяти під патронат певні напрями або сектори роботи.

Як вдалий приклад такої співпраці Свириденко навела проєкт із розмінування земель дрібних фермерів, який уже реалізують Всесвітня продовольча програма ООН (WFP), Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (FAO) та Швейцарський фонд протимінної діяльності (FSD).

“Ми формуватимемо та пропонуватимемо партнерам “пакетні” напрями, наприклад розмінування критичної інфраструктури, електромереж, лісу, підводне розмінування і таке інше. Сподіваємось на участь Сполучених Штатів Америки в такій співпраці”, – зазначила перша віцепрем’єрка.

Сторони домовилися обговорити цю пропозицію в межах секторальної робочої групи з гуманітарного розмінування.

Як повідомлялося, учасниками Першої Міжнародної донорської конференції з гуманітарного розмінування в Україні, що відбулася в Хорватії, стали представники понад 40 іноземних держав: міністри оборони, закордонних справ, посли та керівники іноземних організацій.

За результатами заходу низка країн оголосила про надання Україні підтримки на гуманітарне розмінування. З урахуванням раніше отриманих на розмінування та інші виклики, пов’язані з війною, коштів та з урахуванням нових пакетів допомоги, про які оголошено на конференції, підтримка становить майже півмільярда євро.

Джерело: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=fc8dc63c-64a5-4185-9705-e1bfcc8a32ef&title=PatronatRozminuvannia