"Укрзалізниця" розпочала інтермодальні перевезення до Європи з Rail Cargo Austria і німецькою VTG

Київ. 12 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – АТ “Укрзалізниця” (УЗ), австрійська залізнична компанія Rail Cargo Austria (RCA) і німецький вагонний оператор VTG у рамках дії меморандуму між УЗ і RCA успішно провели тестовий інтермодальний рейс із перевезення напівпричепів за маршрутом Київ-Будапешт, повідомила українська компанія.

“Цим рейсом ми розпочали реалізацію проєкту інтермодальних перевезень між Україною і країнами Європи і плануємо надалі спільно розвивати цей маршрут до Відня, як нещодавно було домовлено”, – процитовано в релізі слова директора із комерційної роботи та логістики УЗ Тимофія Мураховського.

Уточнено, що пілотне завантаження було здійснено на станції “Київ-Ліски”. Перевезення виконано на контрейлерних платформах “УЗ” із перевантаженням на станції Чоп на контрейлерну платформу стандарту єврошляху (1435 мм), надану VTG. Тяговий рухомий склад після перевантаження надала RCA.

Сторони також опрацьовують усі питання щодо швидкого митного оформлення імпортно-експортних операцій інтермодальних перевезень.

В “УЗ” повідомили, що наступного тижня заплановано тестовий інтермодальний рейс за контрейлерною технологією за маршрутом Каунас-Київ-Каунас у рамках співпраці з Литовською залізницею (LTG).

Контрейлерна технологія – організація доставки комбінованим транспортом, за якої більшу частину маршруту вантажі в автомобільних причепах переміщують спеціальними контрейлерними залізничними платформами, а останні кілометри від станції призначення до клієнта доставляють знову автодорогою.

Як повідомлялося, у вересні 2023 року “УЗ” домовилася про спільну роботу з розвитку інтермодального залізничного сполучення між Україною та Австрією з австрійською залізничною компанією Rail Cargo Austria.