Єврокомісія вимагає від Illumina розірвати закриту ще у 2021 р. угоду з купівлі Grail

Брюссель. 12 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейська комісія (ЄК) зажадала від американської Illumina Inc. розірвати угоду з купівлі розробника тестів для виявлення раку Grail, яку компанії закрили у 2021 році без схвалення Брюсселя.

Illumina закрила угоду з купівлі Grail у той період, коли європейський регулятор здійснював її поглиблену перевірку, що є порушенням антимонопольних правил ЄС. У вересні 2022 року ЄК ухвалила рішення про заборону угоди, вважаючи, що об’єднання компаній стримуватиме інновації та погіршить споживчий вибір у сегменті тестів для раннього виявлення раку. У липні 2023 року ЄК оштрафувала Illumina на $432 млн євро.

Тепер регулятор вимагає від Illumina виділити Grail у самостійну компанію, відновивши ситуацію, що існувала до закриття угоди, йдеться в повідомленні ЄК, опублікованому в четвер.

ЄК вимагає дотримання таких принципів: відновлення того самого рівня незалежності Grail, який був у неї до угоди, забезпечення життєздатності та конкурентоспроможності цієї компанії після її відокремлення, а також дотримання суворих дедлайнів для завершення виділення.

У разі, якщо Illumina не виконає вимоги ЄК, регулятор може знову оштрафувати компанію. Зокрема, ЄК має можливість накладати на компанію періодичні штрафи в розмірі до 5% її середньоденного обігу, наголошується в повідомленні.

Також компанії, які не дотримуються приписів регулятора, можуть бути оштрафовані на суму до 10% річного глобального обігу.

Grail була створена Illumina 2016 року і виділена з неї пізніше в самостійну компанію. У вересні 2020 року Illumina оголосила про намір викупити Grail назад за $8 млрд і закрила угоду в серпні 2021 року.

Illumina є провідним світовим постачальником продуктів і послуг у сфері генетичного тестування. Акції компанії втрачають у ціні 0,3% на попередніх торгах у четвер. З початку поточного року їхня вартість знизилася на 32%.