lifecell відкидає будь-який вплив Фрідмана і партнерів та арешту корпоративних прав на компанію

Київ. 12 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Накладення арешту на корпоративні права підсанкційних осіб не вплине на роботу оператора мобільного зв’язку ТОВ “лайфселл” (ТМ lifecell), вона триває у звичному режимі, йдеться в заяві компанії на її сайті в четвер.

“Михайло Фрідман, Петро Авен і Андрій Косогов не мають жодного контролю або впливу на Turkcell і lifecell. Крім того, обидві компанії суворо дотримуються встановлених механізмів комплаєнсу та внутрішнього контролю, запроваджених органами влади США, Великої Британії, ЄС та України”, – наголосив третій за величиною оператор.

Напередодні видання “Економічна правда” повідомило, що ухвалою Шевченківського райсуду Києва від 4 жовтня заарештовано частки ТОВ “Лайфселл” на вимогу правоохоронців у справі проти Михайла Фрідмана та його партнерів. Служба безпеки України 7 жовтня заявила, що під арешт потрапили 20 компаній і фінансово-кредитних установ, якими кремлівські олігархи володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії, проте не називала їх.

Згідно з даними агентства “Інтерфакс-Україна”, серед заарештованих корпоративних прав 100% акцій найбільшого українського оператора зв’язку – ПрАТ “Київстар”, однак ухвалу суду поки що не опубліковано в судовому реєстрі.

lifecell зазначає, що повністю належить Turkcell, 54% акцій якого, зі свого боку, перебувають у вільному обігу на Стамбульській і Нью-Йоркській фондових біржах. Крім цього, Фонд добробуту Турецької Республіки (TWF) володіє 26,2% акцій Turkcell, що дає йому право призначати більшість членів ради директорів і номінувати голову правління.

Як вказується в інформації оператора, інші 19,8% акцій Turkcell належать компанії IMTIS Holdings S.à.r.l. (Люксембург), яка, зі свого боку, належить нідерландському фонду International Mobile Telecom Investment Stichting Administratiekantoor, що не має місць у раді директорів і жодних привілеїв, контролю або впливу на Turkcell або lifecell.

Раніше lifecell вказував, що цей фонд (stichting) є юрособою, яка не має учасників або акціонерів, тому що видані ним депозитарні розписки не свідчать про право власності на фонд, а відображають договірні права власника таких розписок щодо певних акцій або активів.

Раніше в українській судовій практиці були випадки і арешту всіх 100% акцій компаній із санкційними особами, як у випадку з IDS Ukraine, де серед опосередкованих власників також є Фрідман, і арешту в “дочірніх” компаніях частки, яку можна порівняти з часткою акціонерів материнських компаній, що потрапили під санкції, як у випадку з Костянтином Жеваго, Полтавським ГЗКом і Ferrexpo або Вадимом Новинським і “дочками” “Метінвесту”.

Джерело: https://www.lifecell.ua/ru/announcements/818