Деінституалізація є ключовою реформою для Мінсоцполітики

Київ. 13 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У Міністерстві соціальної політики заявляють, що деінституалізація є ключовою реформою для відомства.

“Реформа деінституалізації є ключовою для Мінсоцполітики – і від самого початку була складовою частиною Плану України з відновлення. Мова йде про реалізацію стратегії з деінституалізації як для дорослих, так і дітей. А також – про розвиток інструментів надання соціальних послуг для всіх людей, які їх потребують. І передусім – розвиток послуг із догляду як за дітьми, так і за особами з інвалідністю й особами похилого віку”, – ідеться в повідомленні пресслужби міністерства.

Зазначено, що українські громадяни надзвичайно постраждали внаслідок повномасштабної війни, тож відновлення якості життя громадян і людського капіталу загалом є одним із ключових пріоритетів уряду.

“Відновлення людського капіталу включає в себе посилення спроможності держави надавати своїм громадянам якісну фізичну й психологічну реабілітацію, забезпечити належну освіту, доступ до охорони здоров’я, створення умов для повернення наших громадян з-за кордону – і широкий набір кроків, спрямованих на те, щоб наші громадяни могли жити якісним життям, відновитись після жахів і стресу, спричинених війною, повернути собі можливість отримувати власний дохід і жити повноцінним життям”, – ідеться в повідомленні.

У відомстві наголосили, що важливим є створення можливостей жити в сім’ї для дітей, які залишилися без батьківського піклування та перебувають на сьогодні в інституціях, можливостей отримувати увагу в сім’ї або сімейних формах виховання.

Крім того, важливо забезпечити умови для людей, які потребують догляду (наприклад, люди похилого віку, особи з інвалідністю), отримувати такий догляд не в інституціях, а вдома чи у форматі, наближеному до сімейного.